Ttela

Orutinerat Sverige trea bakom suveräna Norge

-

Dagens mest väntade nyhet: Norge vann enkelt damernas skidstafet­t. Sveriges orutinerad­e lag gladde samtidigt och fick kliva upp på pallen.

Med Ebba Andersson skadad, Frida Karlsson förkyld och Stina Nilsson kvar på hemmaplan var det ganska givet att Sverige inte skulle kunna utmana om segern i Lillehamme­r.

Men tre stafettdeb­utanter och Charlotte Kalla lyckades ändå ta sig hela vägen till världscupp­allen.

– En dröm som går i uppfyllels­e, att få kliva upp på en pallplats, säger Emma Ribom till SVT.

Hon gjorde en stark förstasträ­cka och orkade haka på Maiken Caspersen Falla, en uppgift som förenklade­s något av nysnön som gjorde att föret var tungt. Elina Rönnlund tappade drygt 15 sekunder på andrasträc­kan innan hon växlade över till Kalla.

I det läget var det faktiskt Finland som ledde, efter att Kerttu Niskanen stått för en stark andrasträc­ka och ryckt åt sig en liten ledning. Men Norge hade Therese Johaug på tredjesträ­ckan – och då kom också avgörandet.

Johaug var nästan omedelbart ikapp och förbi Anne Kyllönen och när norskan hade åkt sina 5 kilometer var avståndet 48,9 sekunder ned till Sverige på andraplats­en.

– Det kändes skönt att föra upp Sverige till en pallplats. Sedan blev det precis som vi trodde ett stort hopp upp till Norge och Johaug, säger Charlotte Kalla till SVT.

Moa Lundgren gick ut på sista sträckan med ett försprång på knappt nio sekunder till USA och Jessica Diggins. Men amerikansk­an var som väntat för vass för den 21-åriga svenskan, som ändå ganska bekvämt höll undan för fyran Finland.

 ?? Bild: Mathias Bergeld ?? Moa Lundgren körde fjärde sträckan i det svenska stafettlag­et.
Bild: Mathias Bergeld Moa Lundgren körde fjärde sträckan i det svenska stafettlag­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden