Ttela

Idolvinnar­en Tusse Chiza: Jag förtjänar inte att stå här

-

” Att veta att någon därute tror på mig och ger mig såhär mycket stöd är overkligt.

Han vann folkets kärlek, men Tusse Chiza verkar själv inte kunna ta in att han till slut står som vinnare i ”Idol” 2019. – Det fanns inte på världskart­an, säger han till TT.

Tusse Chiza, 17 år, från Tällberg utanför Leksand tar hem den femtonde säsongen av ”Idol”. Det stod klart efter en hård kamp mot Freddie Liljegren, 26. Genom tävlingen har Chiza varit en av juryns favoriter, även om de annars så frispråkig­a jurymedlem­marna knappt vågade gissa sig till utgången i programmet.

Vinnaren själv brast i gråt efter att han framfört vinnarlåte­n ”Rain” och tagit emot publikens jubel.

– Jag mår så bra, det är bara glädjetåra­r, säger han.

Tidigare har Tusse Chiza sagt att han tycker att han hade sin formtopp i programmet för fem veckor sedan och inte borde ha hamnat i final.

– Det har känts så hela vägen till slutet. Att jag inte har förtjänat att stå i semifinal, inte har förtjänat att stå i final.

Varför tycker du så?

– De andra har varit sådana stjärnor dag ut och dag in. Jag har varit okoncentre­rad, jag har haft mina svackor, jag har haft hemlängtan och velat åka hem.

”Idol”-vinnaren hade det tufft under kvällen då han drogs med en släng av en förkylning. Hans röst lät en smula hes och han klarade inte riktigt alla höga toner i Shawn Mendes ”There’s nothing holding me back”. Trots det fick han värmande ord av juryn.

– Du njuter på den där scenen i det här numret. Det gör mig glad, sade Nikki Amini.

Freddie Liljegren inledde fredagskvä­llen med U2:s ”Where the streets have no name” och maxad pyro på scenen. Juryn hyllade hans insats.

– Du har fått prova många stilar genom ”Idol” och det landar i att det här är stilen där du hör hemma och briljerar, sade Kishti Tomita.

Under kvällen framförde finalister­na tre låtar var – ett eget val, en låt som tittarna har valt och vinnarlåte­n ”Rain”, specialskr­iven för programmet.

Det gick desto bättre för Tusse Chiza på andra försöket, med Conchita Wursts ”Rise like a phoenix”

Tusse

vilket också märktes på publikens jubel i Globen.

– Den här låten är som klippt och skriven just för dig. Du galopperar fritt över ängarna och är tillbaka i matchen. Nu är det jämnt och det blir tufft, sade Anders Bagge.

Kvällens stora mellanakt var irländska Westlife, som nyligen släppt albumet ”Spectrum” och framförde låten ”My blood”.

Till vinnarlåte­n hade Tusse Chiza

hämtat in Freddie Liljegrens försprång och rev ned stående ovationer från både publik och jury. Men att han själv skulle ta hem vinsten till slut var inget han hade räknat med.

– Jag har inte trott på mig själv på länge. Freddie var i mina ögon vinnaren i kväll. Att veta att någon därute tror på mig och ger mig såhär mycket stöd är overkligt, säger han.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? Tusse chiza släpper ut ett segervrål efter vinsten i ”Idol”.
Bild: Stina Stjernkvis­t Tusse chiza släpper ut ett segervrål efter vinsten i ”Idol”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden