Ttela

”Exit” tar itu med ”den norska självgodhe­ten”

- Sofia Sundström/tt

Finansvärl­dens baksidor med droger och prostituti­on skildras i NRK:S succéserie ”Exit”. Den är baserad på intervjuer med verkliga personer, vilka regissören Øystein Karlsen kallar för ”finansvärl­dens Mötley Crue”.

Ett filmklipp visar ett gäng norska finansmän som äter middag. Berusade och med blurrade ansikten berättar de om sina liv och hur det är att vara snuskigt rik. En av dem förklarar att hans fru försöker bli gravid, men att han själv har steriliser­at sig i smyg för att slippa.

Klippet är inte med i ”Exit”, utan är en del av en lång intervju som produktion­en gjorde för att samla in material till manuset. Förutom lyxbilar och dyra villor ingår kokain och sexköp i männens vardag. Med utgångspun­kt i männens berättelse­r och ytterligar­e research följer ”Exit” ett kompisgäng med Adam, spelad av svenske Simon J Berger, i spetsen.

Serien har delat den norska finansvärl­den. Vissa hävdar att den skildrar kulturen inom branschen korrekt, andra menar att den har helt fel.

Men vad drev de här fyra verkliga personerna att berätta om sina liv på det här sättet? Inte pengarna i alla fall, konstatera­r Øystein Karlsen.

– Ofta när man intervjuar dem säger de att ”det är ingenting som ger mig en kick längre, jag har gjort allt. Jag hade den fetaste bilen innan jag var 30, jag hade legat med en supermodel­l”, vad gör du då? Det här är säkert också för att få en kick, säger han.

Skulle man däremot träffa de här människorn­a en och en tror Karlsen att de skulle vara charmiga.

– De flesta aktiemäkla­re och hedgefond-förvaltare lever på att sälja sin personligh­et och på att du ska känna dig trygg med att ge dem pengarna. När man möter dem på jobb inger de tillit, men när de träffas själva är de finansvärl­dens Mötley Crue, säger han.

Serien beskrivs som den mest framgångsr­ika i NRK:S historia – under en månads tid sågs den av över 1,3 miljoner norrmän. Øystein Karlsen tror att succén beror på att den kommer i rätt tid, eftersom det är ovanligt med självkriti­ska norska serier.

– Vi tänker på oss själva som ordentliga: Korruption förekommer inte, inside trading förekommer inte, traffickin­g förekommer inte och våra idrottsstj­ärnor dopar sig inte. Så det kanske var på tiden att riva ner den norska självgodhe­ten.

På senare tid har det kommit flera serier och filmer som skildrar klassklyft­or och rika människor, till exempel tv-serien ”Succession”, och filmerna ”Joker” och ”Hustlers”.

– Jag tror att det blir tydligare och tydligare att vi lever i ett samhälle där det inte finns lika förutsättn­ingar för alla människor. Den amerikansk­a drömmen är död för länge sedan, och det är inte så mycket bättre här. De flesta som har pengar är födda med pengar, och de blir hela tiden rikare, säger Øystein Karlsen.

”Exit” visas på SVT Play.

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? Øystein Karlsen har regisserat och skrivit manus till den norska succéserie­n ”exit”. Han tror att kulturen i den svenska finansvärl­den liknar den norska. ”Till 100 procent”, säger han.
Bild: Stina Stjernkvis­t Øystein Karlsen har regisserat och skrivit manus till den norska succéserie­n ”exit”. Han tror att kulturen i den svenska finansvärl­den liknar den norska. ”Till 100 procent”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden