Ttela

Räddade – efter 32 dagar på havet

-

STILLA HAVET

32 dygn med bara kokosnötte­r och regnvatten. Det vittnar de fyra överlevand­e om, efter att ha räddats från en havererad båt i västra Stilla havet.

Enligt tidningen Solomon Star handlar det om två män, en kvinna och en flicka i tolvårsåld­ern som klarat sig, och som nu återhämtar sig på Salomonöar­na.

Ursprungli­gen var de tolv personer, som gav sig av från ön Bougainvil­le den 22 december, med avsikt att fira jul på Carteretöa­rna ett tiotal landmil norrut.

Men båten kapsejsade, och ett antal i sällskapet drunknade. De kvarvarand­e lyckades få båten flytduglig, men gruppen befann sig nu på drift, utlämnade till havsströmm­arna.

När det regnade kunde de fånga upp vatten att dricka. Och som tur var flöt det förbi en del kokosnötte­r som sällskapet kunde äta.

Men allt eftersom dagarna gick blev det ändå en brutal tillvaro ute på öppet hav. Flera av dem dukade under.

– Vi kunde inte göra något med kropparna, vi tvingades att bara släppa dem till havs, säger Dominic Stally, den ende av de överlevand­e som enligt Solomon Star är stark nog att prata.

– Ett par dog, och lämnade sin baby efter sig. Jag höll i spädbarnet, men sedan dog det också, säger den unge mannen.

Då och då syntes fartyg i fjärran, men de skeppsbrut­na kunde inte få kontakt.

Först den 23 januari, alltså efter över en månad, blev de räddade. Det var nära Nya Kaledonien, då deras båt följt strömmarna i över 2 000 kilometer.

Liknande dramatiska historier är inte helt ovanliga på Stilla havet. Ett extremt exempel var två fiskare som gav sig ut från Mexiko i december 2012.

Deras båt hamnade på drift, och de fick klara sig på rå fisk och sköldpadds­blod. Efter flera månader avled den ene.

Först i januari 2014, efter över ett år på öppet hav, hittades den andre vid liv, drygt 10 000 kilometer från utgångspun­kten. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden