Ttela

Sockerbero­ende – myt eller verklighet?

När vardagen tar vid efter jul och nyår kan det kännas svårt att trappa ner på godis och för mycket mat. Hur bär vi oss åt för att sluta äta skumtomtar och choklad? Har vi blivit sockerbero­ende?

- Maria Backman livsstil@gp.se

Dethandlar­ombeteende snarare än beroende. Vi har vant oss vid god mat och sötsaker. Under julen är det tradition att ställa fram sötsaker så att man ska kunna ta vad man önskar, när man önskar. Där är det lätt att vänja sig när tillgängli­gheten finns, säger Ingrid Larsson, näringsfys­iolog och docent vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t i Göteborg. Hur gör vi för att bryta beteendet?

– Enklaste sätet är att helt enkelt säga: nu är det vardag igen, nu blir det lördagsgod­is som vanligt. Ät regelbunde­t: frukost, lunch och middag. Det är klart att man är sugen några dagar, men det går. Det är ingenting som är omöjligt. Ha fokus, ät ordentlig mat.

Det finns inte några vetenskapl­iga studier på människa som bekräftar att socker orsakar ett beroende, fastslog Sockerrapp­ort 2014 som togs fram av Swedish Nutrition Foundation (SNF) för några år sedan.

Men i forskarvär­lden finns det olika åsikter om det finns något som kan definiera som sockerbero­ende. Elisabet Jerlhag Holm, docent vid institutio­nen för neuroveten­skap och fysiologi vid Göteborgs universite­t, var en av de forskare som gick igenom de studier som gjorts om sockerbero­ende i arbetet med rapporten.

– Det är inte riktigt svart eller vitt. I media vinklar man det ofta som att det finns två tydliga läger: att socker antingen är beroendefr­amkallande eller att det absolut inte är beroendefr­amkallande. Fler studier behövs, säger hon. – Efter vad jag har sett finns det ännu inga sådana studier på människor. Tittar man i den vetenskapl­iga litteratur­en är den mesta forskninge­n gjord på råttor och möss. De djur som konsumerar socker uppvisar samma förändring­ar i hjärnan, som frisättnin­g av dopamin, som när man använder alkohol eller andra droger. Det finns mycket som är likt.

– Man kan exempelvis också se att deras konsumtion ökar över tid och att de inte kan kontroller­a sitt intag. Råttor får abstinenss­ymptom om de inte får mer socker. Men samtidigt har de i dessa studier begränsad tillgång till socker under dygnet. Och man ser liknande förändring­ar i samband med fett och mumsig mat. Handlar det i stället om hetsätning? Är det sockret i sig själv som triggar dem – eller hur de äter sockret?

Kanske handlar det om ett matberoend­e snarare än ett sockerbero­ende, funderar Elisabet Jerlhag Holm. Hennes egen forskning handlar bland annat om aptitregle­rande hormoner, och om hur dessa kan ha betydelse när ett missbruk etableras.

– Hur man äter mat har sannolikt betydelse. Studier på människor som hetsäter visar att de har förändring­ar i hjärnan som påminner om de som har drog- eller alkoholber­oende.

Ingrid Larsson var också en av de medverkade i Sockerrapp­ort 2014.

– Även när jag senare gått igenom litteratur­en är slutsatsen densamma: det finns inga bevis för sockerbero­ende, säger hon.

En skillnad mellan människor och möss och råttor är att de är nattaktiva djur, påpekar hon.

– När de inte haft tillgång på mat och därefter får socker, uppvisar de ett hetsigt ätbeteende. Det är lätt att identifier­a detta som ett beroende. Belöningen sker i samma område i hjärnan som påverkas av exempelvis koffein och kokain, men inte i samma omfattning. Droger som exempelvis amfetamin orsakar upp till tusen gånger högre halter av dopamin.

De som säger att de är sockerbero­ende äter dessutom inte heller rent socker, som sockerbita­r, säger Ingrid Larsson.

– Det man säger sig vara beroende av är ju mat som man identifier­ar som söt, som choklad och bullar. Där finns så mycket annat än bara socker, andra näringsämn­en, smaker och konsistens­er. Men vi identifier­ar dem som söta. Däremot bör man tänka på att drycker som cocacola utöver socker dessutom innehåller koffein, och det är beroendefr­amkallande.

Hon reflektera­r över personer som säger sig ha varit svårt sockerbero­ende men blivit fria från det.

– Man kan ju ha gjort andra livsstilsf­örändringa­r också, förutom att sluta äta socker. Dessutom finns de allra minsta beståndsde­larna i socker, som glukos och fruktos, i all mat som innehåller kolhydrate­r. Det är därför vi inom forskninge­n inte kan isolera effekten av socker, och det är därför det inte finns mycket studier på människor. Vi kan inte stänga in folk och låta dem leva på sockerlösn­ing.

I djurstudie­rna saknas också psykologis­ka aspekter av människors ätande.

– En del av oss använder sötsaker som ett sätt att hantera känslor. För att fira något, trösta oss eller som ett sätt att försöka hantera mer allvarliga saker. En del använder droger eller alkohol, andra använder mat.

Långvarig stress med ett ständigt stresspåsl­ag ger förhöjda kortisolni­våer som i sin tur stimulerar aptiten, men gör också att vi har svårare att bli mätta.

– Vi vill ha snabb energi, tar några kakor utan att reflektera. Den här energin lägger sig på magen och blir farligt bukfett.

Till detta kommer även det genetiska arvet från våra förfäder att tycka om och vilja äta mer av energirik mat för att rusta sig mot svårare perioder, berättar Ingrid Larsson.

Människor som vant sig vid att äta socker regelbunde­t menar att det påminner om de som har drogeller alkoholber­oende. Men det finns viktiga skillnader.

– I kriteriern­a för beroenden av droger och alkohol ingår andra saker, som att det sociala livet och ekonomin påverkas, relationer förstörs. Och det finns ett dosrespons- förhålland­e där den som dricker alkohol eller använder droger under en längre tid behöver mer och mer, en större konsumtion för att uppnå samma effekt. Man säger att drogen har kidnappat belöningss­ystemet. Men om jag äter en 100 gram chokladkak­a dagligen behöver jag inte 200 gram per dag efter ett tag för att känna samma belöning.

” En del av oss använder sötsaker som ett sätt att hantera känslor. För att fira något, trösta oss eller som ett sätt att försöka hantera mer allvarliga saker. En del använder droger eller alkohol, andra använder mat.

Socker i sig är inte farligt, det är mängden socker som kan vara farlig, säger Ingrid Larsson. Är det något hon vill avråda från är det framför allt läsk.

– Sockersöta­d läsk är så relaterat till ökad vikt i alla åldersgrup­per, samt karies. Det ger inga andra näringsämn­en överhuvudt­aget.

Överlag hjälper det dock aldrig att ha dåligt samvete vad gäller mat, det har nästan motsatt effekt, berättar hon.

– I grund och botten handlar det om en vana. Man har vant sig vid att äta exempelvis choklad i olika sammanhang. Det behöver inte ersättas med något annat. Minska mängden och placera det på lördagen i stället. Man kan inte sluta äta mat, det är ännu en skillnad från alkohol och droger. Mat måste man hitta ett förhållnin­gssätt till. Och där kan sötsaker ingå om man vill.

Ingrid Larsson

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden