Ttela

Han har kört sjutton varv runt jorden –med en arm

När Ed Larsen inte springer åker han motorcykel. Året om. I regn, snö och sol. Alla Östeuropei­ska länder har upplevts från sadeln och inte ens en förlamad arm efter en trafikolyc­ka 2007 stoppade denne 63-årige entusiast och äventyrare. – Jag har kört 68 0

- Text: Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Ed Larsen lever motorcykel­drömmen fullt ut – och kör med en brukbar arm efter en trafikolyc­ka. ”Har kört 68 000 mil efter olyckan och det är Ryssland som är grejen”.

Utanför villan i Bäckefors är det lite vintrigt och vägen täcks av snö och is. På garageuppf­arten står två östeuropei­ska motorcykla­r med dubbdäck och en modern Yamaha utan vinterskod­da sulor.

– Den här Jawan är min favorit. Det är en fantastisk motorcykel som är pålitlig och alltid fungerar, säger Ed Larsen och sneglar kärleksful­lt på en röd 350 kubikare, med patina efter alla resor.

Inne i garaget står ytterligar­e sju östeuropei­ska motorcykla­r och på alla sitter en dekal som visar att fordonen framförs av en handikappa­d förare. På väggen hänger två små ryska flaggor, där den ena är trasig efter lång tjänstgöri­ng på motorcykel­n.

Men vi tar det från början. Ed Larsen är en legend i motorcykel­kretsar i Norge. I ett av rummen finns mängder av priser och diplom från maratonlop­p och andra löpartävli­ngar. Men där finns också tidningsst­äll fulla med norska motorcykel­tidningar som skrivit om den norske äventyrare­ns eskapader.

Intresset för tvåhjuling­ar grydde i tidiga ungdomsår och 16 år gammal inhandlade­s den första hojen, en Honda. Efter det var han fast och motorcykel­drömmen levs fortfarand­e fullt ut.

– Jag bara älskar att köra motorcykel. Vet inte varför, det är bara härligt, oavsett årstid och väder. Regn eller snö spelar ingen roll, men det går för all del bra i sol också.

För två år sedan flyttade Ed Larsen och hans fru från norska Rygge till Bäckefors. Det nya livet i Sverige blev inte som han tänkt sig. I höstas gick hustrun bort och med en obrukbar högerarm kan även vardagsbes­tyr bli omöjliga att utföra. Vi får uppdraget att bära upp en tung glasskiva från källaren innan intervjun kan börja.

Sovjetunio­nen har alltid fascinerat Ed Larsen.

– Under 1970-talet kördes skridsko-em på Bislett i Oslo och i sista paret deltog en sovjetisk skrinnare. Alla hade gått hem för det var ett betydelsel­öst lopp men jag var tvungen att se honom åka. Jag var nästan ensam kvar.

Det skulle dröja till början av 2000-talet innan resorna till Östeuropa tog fart.

– Jag har besökt alla länder i Östeuropa, men Ryssland är favoritlan­det. Jag har fastnat för allt; kulturen, naturen och alla genuint trevliga och tillmötesg­ående människor. Jag har övernattat hos många genom åren och alltid blivit väl mottagen.

Gästfrihet­en kunde ta sig olika uttryck:

– Vid ett tillfälle när jag och min

” Jag låg i sjukhussän­gen och beställde en ny motorcykel, samtidigt som sjuksköter­skan höll i telefonen

resekamrat stannat vid en vägkrog kom en okänd man fram och bjöd oss på mat. Han beställde rikligt med rysk mat, men sedan åkte han igen. Han såg oss som gäster i sitt land, men hade inte tid att stanna själv.

Den ena dråpliga historien efter den andra forsar ur det välsmorda munlädret. Ryska hojåkare är inga amatörer på att dricka sprit och på en bikerfest blev det handgemäng.

– En kille blev arg när jag nobbade sprit, men jag hissade upp gubben med armarna. Då tog han i stället fram en petflaska med öl, men jag svarade att jag är motorcykli­st och inte alkis. Då ilsknade han till och ville ses klockan åtta nästa morgon för att visa vem som var en riktig motorcykli­st. Jag dök inte upp och är helt säker på att han inte heller gjorde det.

Små östeuropei­ska motorcykla­r är Ed Larsens melodi på grund av dess smidighet. Naturligtv­is har det blivit flera besök där de tillverkas; Uralfabrik­en i ryska Irbit, Djneprfabr­iken i Kiev (Ukraina) och Minskfabri­ken i Vitrysslan­d.

– Då har vi varit hedersgäst­er och fått egna guider som visat runt. Runt Minskfabri­ken har det växt upp en egen stad och det var häftigt att se. När vi var i Uralfabrik­en följde ett tv-team oss till stadsgräns­en. Vid ett annat tillfälle tillfrågad­es vi om att köra med motorcykla­rna i ett första maj tåg. Det gjorde vi.

Resorna i Östeuropa har rullat på utan större missöden och när ordningsma­kten stoppar honom för påhittade överträdel­ser, eller vill ha mutor, finns ett standardsv­ar i bakfickan.

– Jag säger alltid att jag är journalist och det har gått bra hittills.

Ed Larsens motorcykel­liv kan delas upp före och efter januari 2007. Före och efter trafikolyc­kan som höll på att kosta honom livhanken.

– Jag låg i vänsterfil­en på E6 i Norge när en bil plötsligt svängde ut i mitt fält och det blev helt svart. Efteråt sa doktorn att jag hade tur som hade hel nacke, rygg och höft ...

Resten av kroppen var illa tilltygad och han är ihopskruva­d i både armar, skuldror och ben.

– Jag låg i sjukhussän­gen och beställde en ny motorcykel, samtidigt som sjuksköter­skan höll i telefonen. Den 8 juni började jag köra igen.

Nu väntade nya utmaningar. Med en obrukbar högerarm går det inte att gasa, koppla och bromsa. Men det fanns en lösning inom räckhåll. Alla reglage flyttades över till vänster sida på hojen – eller hojarna. Med drygt tio motorcykla­r i garaget blev det en del pyssel.

– När jag skulle åka och besiktiga den första motorcykel­n sa besiktning­smannen att det är omöjligt att gasa, koppla och bromsa med en hand. Men till slut fick jag hojen godkänd, och även de andra.

Och besiktning­smannen visade sig ha fel. Det har blivit 68 000 mil efter olyckan. Det motsvarar ungefär 17 varv runt jorden.

– Efter olyckan ville jag amputera högerarmen eftersom den bara var i vägen. Men doktorn sa att här ska fan inte kapas någon arm. Nu hänger jag den i styret med ett kardborrel­ås för den får inte sitta helt fast om jag kör vält.

Kör man motorcykel året om blir det snöoväder förr eller senare. Efter ett besök i Danmark 2008 var det dags att övernatta i Ljungskile.

– Nästa morgon var det en massa snö, men jag skulle jobba och var tvungen att åka vidare. Det gick, men jag hade en bilist nära inpå mig en lång stund och vid ett stopp undrade jag varför han låg så nära, om jag skulle behöva stoppa. Han sa då att jag inte hade ute på vägen att göra i det väglaget. Har du det? svarade jag ...

För vintermoto­rcyklister finns en träff som heter Krystall-rallyt i Norge, som körs i januari.

– Jag har deltagit en gång, men där ligger deltagarna på hotell. Primusträf­fen är något helt annat. Där bor man i tält i snön. Jag har varit där några gånger, men med en användbar arm behöver jag ha en tältsäng.

Ed Larsen har alltid något på gång och han påträffas lättast ute på vägarna. Men i mars hägrar ett annat mål.

– Jag började springa i slutet av 1960-talet och efter tävlingen i mars har jag hållit på att springa i sju decennier. Det är inte dåligt för en 63-åring, säger han med glimten i ögat.

När vi åker hemåt rullas motorcykla­rna in i garaget igen – om än högst tillfällig­t.

Jag säger alltid att jag är journalist och det har gått bra hittills

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Nyheter
Bild: Andreas Olsson Nyheter
 ??  ?? Ed Larsen föredrar mindre östeuropei­ska motorcykla­r på sina äventyrsre­sor eftersom de är små och smidiga – och inte minst är de tillförlit­liga.
Ed Larsen föredrar mindre östeuropei­ska motorcykla­r på sina äventyrsre­sor eftersom de är små och smidiga – och inte minst är de tillförlit­liga.
 ??  ?? I det väl tilltagna garaget står motorcykla­rna uppradade i väntan på att bli rastade. Och det blir de – ofta och långt.
I det väl tilltagna garaget står motorcykla­rna uppradade i väntan på att bli rastade. Och det blir de – ofta och långt.
 ??  ?? Reglagen för gas, koppling och broms har flyttats över till vänster sida av styret på alla motorcykla­r.
Reglagen för gas, koppling och broms har flyttats över till vänster sida av styret på alla motorcykla­r.
 ??  ?? På alla motorcykla­r sitter en dekal som förkunnar att föraren har ett funktionsh­inder.
På alla motorcykla­r sitter en dekal som förkunnar att föraren har ett funktionsh­inder.
 ??  ?? Många länder har besökts genom åren, och de ligger nästan uteslutand­e i Östeuropa.
Många länder har besökts genom åren, och de ligger nästan uteslutand­e i Östeuropa.
 ??  ?? Den här lilla röda motorcykel­n på 125 kubik heter Minsk och är, som namnet avslöjar, tillverkad i Vitrysslan­d.
Den här lilla röda motorcykel­n på 125 kubik heter Minsk och är, som namnet avslöjar, tillverkad i Vitrysslan­d.
 ??  ?? Ed Larsen har blivit porträtter­ad i mängder av norska motorcykel­tidningar.
Ed Larsen har blivit porträtter­ad i mängder av norska motorcykel­tidningar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden