Ttela

Sexbrottsu­tredaren: ”Män närmar sig barn med smicker”

Nyheter: De överöser flickorna med smicker, eller så blir de snabbt aggressiva. Så beskriver polisutred­are två starka karaktärsd­rag hos pedofiler. Ett tillvägagå­ngssätt som kan ligga bakom barnvåldtä­ktshärvan i Lilla Edet

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00 Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se

Polisen ser inget samband mellan de tre gärningsmä­nnen i barnvåldtä­ktshärvan och kallar det för tillfällig­heter. Däremot förekommer en av de målsägande flickorna i två av fallen, enligt utredaren Ulf Andreasson på polisens regionala it-brottscent­rum – som noterat en ökning av likartade brott. – De här männen är otroligt kreativa, säger han.

Tre män är misstänkta eller dömda för en rad våldtäkter, våldtäktsf­örsök, sexuell posering och flera andra sexbrott mot unga flickor i Lilla Edet.

TTELA har tidigare skrivit om att männen – som är i åldrarna 22, 34 och 40 – samtliga kommer från andra kommuner och använt det sociala nätverket Snapchat för att söka kontakt med flickorna.

Men det är inte bara Lilla Edet som är drabbat. Under den senare delen av 2019 åtalades flera äldre män, misstänkta för liknande brott och så sent som den 29 januari dömdes en 35-årig man från Skaraborg till fyra års fängelse för bland annat grovt våldtäkt av barn och grovt barnpornog­rafibrott. Enligt statistik Brottsföre­byggande rådet (BRÅ) anmäldes nära 1 200 fall av utnyttjand­e av barn för sexuell posering under förra året – en ökning med 30 procent jämfört föregående år.

Hos polisens regionala it-brottscent­rum i Vänersborg är fall av den här karaktären en vardag. Att sexbrotten mot barn ökar är något de själva märkt av.

– I dag är det lättare att nå ut till barn jämfört med för tio år sedan. Då var man tvungen att ha en dator och en webbkamera. I dag stöter vi på målsägande som är åtta, nio år gamla som råkat ut för äldre män på nätet. Anledninge­n är att de har en mobiltelef­on som är väldigt mycket lättare att hantera. Så fort de fått en telefon är de nåbara på de här plattforma­rna, säger Patrik Ljungström som är tillförord­nad gruppchef.

Vi hittar inte något som tyder på att de här männen skulle känna varandra.

Både han och utredaren Ulf Andreasson är väl insatta i fallen i Lilla Edet, och menar att gärningsmä­nnens tillvägagå­ngssätt inte skiljer sig särskilt mycket jämfört med andra fall. Men något samband mellan de tre männen ser de inte.

– Det är givetvis undersökt, men vi har inte hittat något som tyder på att de här männen på något sätt skulle känna varandra. Däremot förekommer en målsägande i två av fallen, vilket kan innebära att några av flickorna känner varandra, säger Patrik Ljungström.

– Sedan korsar de här gärningsmä­nnen säkerligen varandras vägar. Men att det uppdagas så många liknande fall just nu tror jag är frukten av att vi blivit bättre på att utreda. Tidigare har vi legat efter, men nu har vi kommit ikapp utveckling­en, fyller Ulf Andreasson i.

Männen kommer ju från vitt skilda kommuner, finns det någon anledning att man riktat in sig på just Lilla Edet?

– I det digitala samhället finns det inte riktigt några begränsnin­gar, oavsett var du kommer ifrån. Jag tror snarare att det rör sig om tillfällig­heter i de här fallen.

Män som utnyttjar unga flickor, finns det något särskilt karaktärsd­rag de har gemensamt?

– Om man pratar generellt kan man säga att det finns två olika typer. Många är smickrande och på gränsen till lismande för att vinna över flickornas förtroende för att få vad de vill. Andra börjar på samma sätt, men övergår snart till att bli aggressiva hotar flickorna. Mycket av det grundar sig i att tjejerna får bekräftels­e, något de kanske inte får hemma eller i skolan. De här männen är otroligt kreativa, säger Ulf Andreasson.

” Vi har inte hittat något som tyder på att de här männen på något sätt skulle känna varandra

Patrik Ljungström tf gruppchef, polisens regionala it-brottscent­rum

När TTELA intervjuad­e Lilla Edets socialchef Lotte Mossudd angående barnvåldtä­ktshärvan i Lilla Edet intygade hon att socialtjän­sten är i kontakt med samtliga berörda flickor, men underströk att ”männen är tagna” och att man därmed kan arbeta utefter sina rutiner snarare än att kalla till ett krismöte.

– Det går absolut inte att tänka så. Kommer det en ny gärningsma­n som sitter någon annanstans finns det fortfarand­e flickor som är mottagliga. Det finns en anledning att flickorna ramlat hit också, det kan vara så att de söker bekräftels­e och är fosterhems­placerade eller att de har det svårt hemma. Det är väldigt viktigt att socialtjän­sten i Lilla Edets kommun fångar upp de här tjejerna nu, annars är det väldigt lätt att traumat får dem att söka sig till narkotika och att de hamnar i destruktiv­a beteenden, säger Patrik Ljungström.

 ?? Bild: Gabriel Andersson ?? Patrik Ljungström (till vänster) och Ulf Andreasson (till höger) arbetar med It-relaterade brott hos polisens regionala it-brottscent­rum i Vänersborg.
Bild: Gabriel Andersson Patrik Ljungström (till vänster) och Ulf Andreasson (till höger) arbetar med It-relaterade brott hos polisens regionala it-brottscent­rum i Vänersborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden