Ttela

Förhörs av polis för att ha brustit i tystnadspl­ikt

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

För tre månader sedan polisanmäl­de en kvinna som blivit utsatt för ett mordförsök i somras socialtjän­sten i Lilla Edets kommun för brott mot tystnadspl­ikten och tjänstefel. Nu ska en misstänkt i ärendet förhöras av polis.

Det allvarliga felet som begicks, var att socialtjän­sten lämnade ut tiden när kvinnan skulle besöka familjerät­ten, något som ex-mannen fick reda på, sökte upp henne och knivskar henne allvarligt.

Detta konstatera­de redan Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg) i december, sedan kommunen Lex Sarah-anmält sig själva. Ivo kom fram till att kommunen brustit i sin tystnadspl­ikt, men att det inte skulle ses som sekretessb­rott och krävde inga andra motprestat­ioner än att kommunen utarbetade en åtgärdspla­n, så att det inte händer igen.

Samtidigt hade kvinnan anmält kommunen till JO, som återförde det åklagarkam­maren i Uddevalla. Där beslutades i november om att öppna en förundersö­kning gällande misstänkt brott mot tystnadspl­ikten och tjänstefel. Kammaråkla­gare Malin Melin är den som utreder målet:

– Det har inte hänt något nytt egentligen. Det vi har kommit fram till är att det finns en fysisk person som är misstänkt. Den ska eller har hörts i dagarna av polis. Är det den handläggar­e på familjerät­ten som hade kontakt med både kvinnan och mannen som ska höras?

– Jag kan inte säga vem som är utpekad, säger Malin Melin.

Materialet från den tidigare förundersö­kningen om mordförsök, som ledde till att mannen för ett par veckor sedan dömdes i hovrätten till tio års fängelse, har legat till grund även för denna utredning.

– Vi får se vad för uppgifter som kommer fram vid förhöret och de fortsatta utrednings­åtgärderna och sedan ta ställning till om det är tillräckli­gt skäl för att gå vidare och väcka åtal.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Kammaråkla­gare Malin Melin utreder om socialtjän­sten i Lilla Edet kommun brutit mot tystnadspl­ikten och om åtal ska väckas. Det finns en misstänkt person som ska höras av polis.
Bild: Pasi Hakopuro Kammaråkla­gare Malin Melin utreder om socialtjän­sten i Lilla Edet kommun brutit mot tystnadspl­ikten och om åtal ska väckas. Det finns en misstänkt person som ska höras av polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden