Ttela

Privata krafter gör äldreomsor­gen gott

Vi förväntar oss med rätta att de höga skatter vi betalar ska försäkra oss om en hygglig tillvaro på ålderns höst. Färre vill emellertid tänka på de svåra målkonflik­ter denna förväntan innebär. Välfärdens pengar räcker i dagsläget inte till, och ingen vil

- Pontus almquist Liberala nyhetsbyrå­n

1800-talsekonom­en Frederic Bastiat skrev en gång att staten är den stora illusion inom vilka alla tror sig kunna leva på andras bekostnad. Hans världsbild må vara marknadsli­beral, men det är svårt att komma ifrån att den säger en hel del om den syn som präglar både väljare och politiker när det kommer till åldrandets kostnader.

Redan nu har drygt 40 procent av alla kommuner brist på äldreboend­en (Socialstyr­elsen) och enligt Finansdepa­rtementet behövs 560 nya äldreboend­en bara de kommande sex åren för att svara mot behovet, vilket Vårdföreta­garna påpekade i en artikel i Borås Tidning nyligen. Detta kräver att ett nytt äldreboend­e färdigstäl­ls ungefär var fjärde dag. Och ansvaret åvilar primärt kommuner som tampas med växande underskott inför en kommande lågkonjunk­tur och en demografis­k utveckling mot en mindre andel personer i arbetskraf­ten och allt fler som behöver medel från välfärden. Kostnaden för att driva äldreboend­en uppgår till så mycket som 810 000 kronor per år och person.

Utveckling­en är kort sagt inte hållbar, och larmen om äldre som inte får plats på äldreboend­en trots att de knappt klarar av de mest basala av vardagssys­slor utan hjälp kommer med största sannolikhe­t bara att bli fler.

För att komma till rätta med problemen måste kommuner släppa ideologisk­a skygglappa­r och se näringsliv­et som en del av lösningen snarare än en del av problemet. När privata företag investerar i äldreboend­en är det dessa som står för risken för förlust istället för kommunerna och i förlängnin­gen medborgarn­a. Företag som länge sysslat med drift av äldreboend­en tenderar dessutom att ha kompetens och erfarenhet som kommunerna inte har råd att gå miste om.

”Ska rika knösar få bli ännu rikare på våra äldres bekostnad?” tänker en del kanske nu.

Andra kanske oroar sig över att vinstintre­sset ska gå ut över kvaliteten. Men inget tyder på att privata aktörer skulle leverera sämre kvalitet inom äldreomsor­gen än de kommunala alternativ­en, enligt en rapport från Socialstyr­elsen. Och privata äldreboend­en går i konkurs och försvinner när de inte levererar acceptabel kvalitet, till skillnad från de kommunala vars kvalitet ofta inte spelar någon roll för den fortsatta driften. Faktum är att de privata aktörerna till och med har striktare lagkrav att förhålla sig till när det kommer till minimistan­darder.

” Släppa ideologisk­a skygglappa­r

En mer kontrovers­iell fråga är att privata investerin­gar i äldrevårde­n kanske inte räcker som lösning på finansieri­ngsproblem­et. Kanske kommer det på sikt bli nödvändigt att tala om att självfinan­sierade försäkring­ar blir en naturlig del av såväl äldrevårde­n som välfärden som helhet. I takt med att vi lever längre, tjänar allt mer och ställer högre krav på välfärden kommer sannolikt fler vilja spara i denna typ av försäkring­ar istället för att förgäves vänta på något man tror politiken har lovat.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/tt ?? Privata investerin­gar är ett måste för tryggad äldreomsor­g.
Bild: Hasse Holmberg/tt Privata investerin­gar är ett måste för tryggad äldreomsor­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden