Ttela

Joakim Broman: I väntan på Linde

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Det var utrikesmin­ister Ann Linde (S) som stod i talarstole­n när riksdagen inledde sin utrikespol­itiska debatt på onsdagen. Den som bara läste hennes anförande kunde dock lätt missta henne för företrädar­en Margot Wallström.

På många sätt svävar Olof Palmes anda fortfarand­e över utrikesdep­artementet och den utrikespol­itiska debatten. I denna doktrin, som återuppliv­ades av Wallström, har bistånd och tredje världen, kärnvapenn­edrustning och arbetet i FN företräde framför fokus på EU och det täta samarbetet med Nato. Aktivism går före realpoliti­k. Att erkänna Palestina blir en så viktig symbolfråg­a att den genomdrivs även om den snarare försvårar än förenklar fredsproce­ssen.

Att den diplomatis­ka relationen till Israel, som havererade under Wallström, ännu inte normaliser­ats är ett av flera tecken på att Linde ännu inte blivit utrikesmin­ister mer än till titeln. När hon tillträdde fanns hopp om en ny linje, en återgång till den pragmatism som rådde under Göran Perssons tid som statsminis­ter, ett starkare fokus på EU och ett arbete som är mer handfast än symbolinri­ktat.

Det hoppet lever fortfarand­e. Såväl Lindes bakgrund, som tjänsteman och Eu-minister, som hennes tonläge tyder på att utrikespol­itiken skulle kunna få en ny riktning.

Men inget av det har ännu realiserat­s i handling eller konkret politik. Linde står fast vid att utrikespol­itiken ska kallas feministis­k och talade i sitt anförande om kärnvapenn­edrustning. Hon lyfte fram om hur effektivt det svenska biståndet är, trots att ingen egentligen vet vilken skillnad de många miljardern­a gör bortom det rent humanitära stödet.

” Till hennes försvar har hon bara varit utrikesmin­ister i ett halvår

Till hennes försvar har hon bara varit utrikesmin­ister i ett halvår, och fram till nyligen styrdes UD av Wallströms närmaste medarbetar­e, kabinettse­kreterare Annika Söder. UD är också en stark kultur i sig själv. Att vädra ut gamla byggnader kan vara svårt även om man har ambitionen.

Ingen förväntar sig snabba omsvängnin­gar i stora frågor som enprocents­målet eller alliansfri­heten. Men om Linde ska bli något annat än en ställföret­rädande Margot Wallström behöver hon inleda en riktningsf­örändring med små steg. Sverige kan återigen bli en utrikespol­itisk kraft som gör skillnad genom samarbeten och pragmatisk handling, istället för att skrika högst om vår förträffli­ghet och andras brister.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden