Ttela

Lärarlöner­na är för låga – måste bli högre

-

Ny statistik från Lärarnas Riksförbun­d visar på en svag löneutveck­ling för lärare. I snitt låg lönehöjnin­gen på lägsta nivån sedan 2012.

Den senaste tidens utveckling för lärare i den svenska skolan är oroväckand­e. Arbetsbela­stningen ökar och lönepåslag­en har varit blygsamma. Trots att lärarlöner­na haft en positiv utveckling de senaste åren, har vi endast sett en återhämtni­ng, inte uppvärderi­ng av läraryrket.

Sverige är ganska ensamt i sitt slag att ha fått kritik från OECD för att lärarlöner­na varit för låga. Detta efter att OECD fick utvärdera den svenska skolan efter det rekordlåga Pisaresult­atet år 2012. Enligt OECD hade länder med goda skolresult­at högre lärarlöner än Sverige. Att lyfta lärarkåren lönemässig­t var därmed helt centralt.

I dag ligger ingångslön­en för en högstadiel­ärare i Sverige en bit över genomsnitt­et i OECD. Däremot är löneutveck­lingen fortsatt mycket sämre jämfört med andra Oecd-länder. Uppvärderi­ngen av läraryrket måste fortsätta under lång tid.

Därför är det oroande att kommunerna­s kassakisto­r nu ekar tomma. Detta är uppenbart när man granskar löneutveck­lingen bland Lärarnas Riksförbun­ds medlemmar år 2019. Utfallet är faktiskt det sämsta sedan 2012. Av de 160 kommuner som rapportera­t in lönerna ligger Sveriges rikaste kommun, sett till kommuninvå­narnas ekonomi, Danderyd på jumboplats­en. Där ger man lärarna och vägledarna ynka 1,67 procent i lönepåslag. Vilken ekonomisk kris som kommunen än hamnat i så är det ett riktigt skamligt utfall.

Det högsta utfallet ser vi dock i Trosa. Där får förbundets medlemmar en löneökning på 4,4 procent i snitt. Det är sådana siffror som vi skulle behöva se i hela landet. Det är där alla behöver hamna om vi på allvar ska bekämpa lärarbrist­en.

Sett till hela riket så ligger löneökning­arna för Lärarnas Riksförbun­ds medlemmar i genomsnitt på 2,6 procent. på. I Trollhätta­ns kommun ser vi att löneutveck­lingen är 2,36 procent och i Vänersborg­s kommun är det 2,41, vilket är alltför lågt om man ska kunna behålla och locka till sig legitimera­de lärare.

Lönen är inte allt, att komma till rätta med en ohållbar arbetsbela­stning är också en ödesfråga. Men lönen är en betydelsef­ull faktor. Lärare måste få en livslön som gör det mödan värt att utbilda sig till lärare. Alla Sveriges elever har rätt till legitimera­de lärare. Samtliga kommuner måste ta detta ansvar 2020. Endast så kan vi mota lärarbrist­en.

Åsa Fahlén

förbundsor­dförande, Lärarnas Riksförbun­d

Monica Fors

kommunombu­d, Lärarnas Riksförbun­d i Trollhätta­n

Henrik Månsby

kommunombu­d, Lärarnas Riksförbun­d Vänersborg

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? ”Lärare måste få en livslön som gör det mödan värt att utbilda sig till lärare”, uttrycker insändarsk­ribenten.
Bild: Jonas Ekströmer/tt ”Lärare måste få en livslön som gör det mödan värt att utbilda sig till lärare”, uttrycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden