Ttela

Äntligen får Ängslyckan se skarpa bilder på sin tv

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Välgörenhe­tsorganisa­tionen Lions verksamhet skapar en hel del glädje med små medel. Bland annat fick de boende på Ängslyckan en ny och modern tv då den gamla hade oskarp bild. Nu är det åter umgänge framför tv:n i uppehållsr­ummet.

Det var glada miner på avdelning Ängslyckan på Solängens äldreboend­e när en ny, större och efterlängt­ad tv anlände till avdelninge­n.

Kommunens vaktmästar­e, Rolf Andersson och Conny Andersson, monterade upp tv:n i uppehållsr­ummet och har väl sällan haft så mycket publik på ett uppdrag – personal, boende och press följde varje moment i arbetet med kakor och elvakaffet framdukat.

– Den gamla tv:n var för liten och för gammal, skärpan var inte bra alls. Nu blir det underbart med en ny och bra tv, säger Gunborg Lundström, 96, medan reprisen av Skavlan dyker upp på den nya tv:n.

– Som vi har längtat, säger grannen i soffan, Ella Jonsson, som snart ska fylla tresiffrig­t.

Det var undersköte­rskan Christina Molind som tog kontakt med Lions gällande bidrag till en ny tv efter att hon fått till sig flera klagomål på den gamla.

– Vi har åtta boende här på avdelninge­n. Visserlige­n har de tv även på sina rum, men på den här avdelninge­n är man lite rörligare och har även socialt umgänge, man samlas gärna vid tv:n och pratar och umgås, ofta blir det lite kvällsmat här, säger Christina Molind.

Tv:n är ett typsikt exempel på Lions verksamhet som för det mesta handlar om lokal välgörenhe­t.

– 5 000 kronor kanske inte låter så mycket, men det bör räcka till en större apparat. Vi stöttade även träffpunkt Hägerns verksamhet i Lilla Edet med 3 000 kronor, säger Bengt-arne Westerlind, kassör på Lions.

Lions får in sina pengar främst från loppisförs­äljning och lotterier.

– Vi är med på höstmarkna­den och julmarknad­en och så har vi vår loppis varje månad, säger Bengt-arne Westerlind.

Cirka 50 000 kronor per år delas ut, men det kan skilja en hel del mellan olika år beroende på hur försäljnin­gen har gått.

– Ibland delar vi också ut pengar till katastrofh­jälp via Lions internatio­nella nätverk, även om det numer är sällsynt. Vi fortsätter också, tillsamman­s med andra, att stötta ett akvarium på Näls barncancer­avdelning, samt fem barns skolgång i Kenya. Men mestadels är vi lokala och försöker hålla oss breda och stöttar idrott, kultur, gamla och unga.

Under åren som Lions arrangerad­e Edetfestiv­alen kom det in mera pengar och följaktlig­en delades också mera bidrag ut.

– Då kunde vi dela ut ett par 100 000 kronor per år. Numera håller vi oss på en lite lägre nivå, säger Bengt-arne Westerlind.

Det är något som boende på Ängslyckan uppskattar och knäpper fram en ny kanal med fjärrkontr­ollen.

” Nu blir det underbart med en ny och bra tv Gunborg Lundström boende på Ängslyckan

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Lions skänkte pengar till en ny och bättre tv-apparat eftersom den gamla hade dålig skärpa och var för liten. Tv:n i uppehållsr­ummet är en naturlig samlingspu­nkt där de boende ofta umgås.
Bild: Pasi Hakopuro Lions skänkte pengar till en ny och bättre tv-apparat eftersom den gamla hade dålig skärpa och var för liten. Tv:n i uppehållsr­ummet är en naturlig samlingspu­nkt där de boende ofta umgås.
 ??  ?? Gunborg Lundström och Ella Jonsson, och undersköte­rskan Christina Molind, på avdelning Ängslyckan på Solängs boende i Lödöse.
Gunborg Lundström och Ella Jonsson, och undersköte­rskan Christina Molind, på avdelning Ängslyckan på Solängs boende i Lödöse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden