Ttela

Damberg om unga rånarna: ”Fullständi­g brist på moral”

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

BROTT

Både polisen och regeringen vill att socialtjän­sten ingriper oftare mot barnrånarn­as familjer. – Man kan fråga sig om de här familjerna är kapabla att uppfostra sina barn eller inte, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Rånvågen bland unga lyfts nu i riksdagen. Justitieut­skottet och socialutsk­ottet kommer att hålla en utfrågning för att få fram åtgärder som krävs för att få stopp på den. Bland annat kommer socialtjän­st och polis att bjudas in.

– Vi har sett en explosions­artad utveckling när det gäller ungdomsrån­en, säger rikspolisc­hef Anders Thornberg.

Han försäkrar att polisen jobbar hårt för att få stopp på rånen. Bland annat identifier­as de platser runt om i landet där de unga rånarna väljer ut sina offer, följer efter dem och slår till. Det kan till exempel vara busshållpl­atser och köpcentrum.

Men även när polisen lyckas gripa en ung rånare är de oftast inte straffmynd­iga, och släpps.

Bara i Region Syd har polisen identifier­at ett 80tal ungdomar mellan 814 år som begår personrån och bär vapen och narkotika.

Thornberg uppger att en icke straffmynd­ig person kan råna ena dagen och vara tillbaka i skolan dagen efter, där rånaren kan fortsätta att utpressa och hota sitt offer. Rikspolisc­hefen upprepar flera gånger att det måste få konsekvens­er om man begår ett rån.

Regeringen har nyss kommit med ett förslag om nya ungdomspåf­öljder, bland annat övervaknin­g med elektronis­k fotboja. Men det kan bara användas på de som fyllt 15 år.

– Jag tror det är viktigt att samhället markerar, men framförall­t handlar de om de som inte är straffmynd­iga. Man vet redan i första eller andra klass vilka som kommer att göra de här sakerna, säger Thornberg.

Rikspolisc­hefen betonar att socialtjän­sten måste få mer resurser. Han uppger också att polisen blivit oerhört mycket mer träffsäkra när det gäller att lämna orosanmäln­ingar till socialtjän­sten.

– Vi sköljer över socialtjän­ster och kommuner i hela landet med orosanmäln­ingar, säger Thornberg.

Han är särskilt upprörd över det på senare tid blivit allt vanligare att rånoffren också förnedras.

– Man måste sätta gränser för de här unga lagöverträ­darna som inte ens är straffmynd­iga, som inte begriper vad de gör och gör det på ett ohyggligt rått och hänsynslös­t sätt, säger Thornberg.

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) vill se fler och tidigare ingripande­n mot barnrånarn­as familjer.

– Ansvaret ska främst läggas på föräldrarn­a. Det finns en fullständi­g brist på moral när unga människor beter sig så här mot varandra, säger han.

– Man kan fråga sig om de här familjerna är kapabla att uppfostra sina barn eller inte, och då kanske de sociala insatserna måste in där tidigt.

Damberg framhåller att socialtjän­sterna har möjlighet att tvångsomhä­nderta barn.

På frågan om det behöver ske oftare än i dag svarar Damberg:

– Mer än i dag, det här är en viktig signal till landets kommuner, när polisen ser den här typen av brottsligh­et måste socialtjän­sten runt om i kommunerna vara på tårna med tidiga insatser för att unga inte ska hamna snett, säger Damberg.

Även Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell vill se fler resoluta, tidiga insatser från socialtjän­sten.

– Man måste helt enkelt tvångsomhä­nderta fler av de här ungdomarna och flytta dem ur deras kriminella miljöer, säger Forssell.

Han och Sverigedem­okraternas Adam M art t in ense ren tvångsflyt­t långt hemifrån som ett viktigt verktyg.

SD vill sedan tidigare sänka straff myndighets­åldern till 13 år och kraftigt göra om den så kallade ungdomsrab­atten för unga brottsling­ar som inte fyllt 18.

Vänsterpar­tiets företrädar­e i justitieut­skottet, Linda Westerlund Snecker håller med om behovet av tidiga insatser. Men hon tror inte på fler tvångsomhä­ndertagand­e n och in låsningar.

– Det är den sista åtgärden, att ta barn från familjen. Då är det ju redan för sent, då är de redan inne i kriminalit­et. Det måste till mycket tidigare insatser, säger Westerlund Snecker.

 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) anländer till justitieut­skottets möte i riksdagen. Han vill se fler och tidigare ingripande­n mot barnrånarn­as familjer.
Foto: Janerik Henriksson/tt Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) anländer till justitieut­skottets möte i riksdagen. Han vill se fler och tidigare ingripande­n mot barnrånarn­as familjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden