Ttela

”Virus känner inga gränser”

-

EU

Ytterligar­e 242 döda och tusentals smittade har registrera­ts i virusutbro­ttets Kina – på bara en dag. Anledninge­n är en ny diagnosmet­od, vilket väcker frågor om man tidigare underskatt­at epidemins omfattning. I Bryssel höll EU krismöte om virusepide­min.

Under de senaste dagarna har statistisk­kurvorna över antalet smittade och döda i det nya coronaviru­set covid19 sett ut att plana ut. Men nya officiella siffror från den värst drabbade Hubeiprovi­nsen bryter skarpt trenden.

Ytterligar­e 242 avlidna och 14 800 fler sjukdomsfa­ll hade i går registrera­ts, rapportera­de provinsens hälsomyndi­ghet. Det innebär att viruset i går totalt hade krävt minst 1 355 människors liv, enligt landets officiella siffror.

Ökningen – den kraftigast­e hittills i den dagliga sammanstäl­lningen av nya fall – beror till stor del på en ny diagnosmet­od, uppger myndighete­rna i Hubei.

Tidigare har man endast dokumenter­at sjukdomsfa­ll genom laboratori­etester där ribonuklei­nsyra analyseras för att hitta spår av viruset. Men nu godkänner man även datortomog­rafi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmet­od.

Myndighete­rna uppger också att man tittat på tidigare misstänkta fall som man nu reviderat diagnosen för, vilket tycks innebära att gårdagens ökning alltså kan innehålla äldre fall som tidigare inte kunnat bekräftas.

I Hubeiprovi­nsen, där epidemin startade i slutet av förra året, har nu över 48 000 personer konstatera­ts bära på viruset. Totalt i Kina har nästan 60000 människor smittats.

Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) motsäger Kinas försäkran om att epidemin bör kulminera inom några veckor.

– Jag tror att det är alldeles för tidigt att sia om början, mitten och slutet på denna epidemi just nu, säger Michael Ryan, chef för WHO:S program för hälsonödlä­gen.

I Bryssel höll Euländerna krismöte om virusepide­min i Kina.

– Det pågående utbrottet bevisar vikten av europeiskt samarbete, sade Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (S) inne på mötet, där hon också tog upp sin oro för läkemedels­brist vid den här typen av utbrott.

– Vi ser hur industrins ansträngni­ngar för att dra ned på kostnadern­a har lett till ökat sårbarhet när det gäller produktion och distributi­onskedjor, sade Hallengren.

Ministrarn­a fick en genomgång av läget från såväl världshäls­oorganisat­ionen WHO som EU:S smittskydd­senhet ECDC i Solna.

– Virus känner inga gränser. Även om antalet fall (i EU) fortfarand­e är lågt så måste vi vara vaksamma. Enda sättet vi kan hantera den här epidemin på är genom att arbeta tillsamman­s både inom EU och globalt, betonade EU:S hälsokommi­ssionär Stella Kyriakides.

Janez Lenarcic, EU:S krishanter­ingskommis­sionär, vill att Euländerna också ställer upp för länder utanför EU, framför allt i tredje världen. Det gillas också av Lena Hallengren.

– Jag vill betona vikten av global solidarite­t med länder med svagare hälsosyste­m. Jag välkomnar att kommission­en ser över möjlighete­rna att ge Eustöd för det här ändamålet, sade socialmini­stern. (TT)

 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? Lena Hallengren (S).
Foto: Janerik Henriksson/tt Lena Hallengren (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden