Ttela

Kommunmilj­arder klubbade

-

POLITIK

Finansutsk­ottet har nu gett klartecken till opposition­ens extrabudge­t på runt 2,5 miljarder kronor till kommunerna, utöver vad regeringen lovat. M, KD, V och SD hoppas att kommunerna kan få pengarna inom några veckor.

En majoritet bestående av Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna lägger därmed på pengar utöver de 5 miljarder som regeringen och samarbetsp­artierna Centerpart­iet

och Liberalern­a har utlovat i ändringsbu­dgeten i april.

Regeringen, C och L kommer lägga ned sina röster när riksdagen i sin helhet röstar om förslaget nästa vecka.

– Det är samma sak som att säga nej. Det betyder att man prioritera­r friår framför välfärden, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomiskp­olitiska talesperso­n.

De miljarder som utskottet nu beslutat om kan betalas ut till kommunerna och regionerna under våren, hoppas M, KD, V och SD.

–Vår bild är att det ska kunna gå inom några veckor, det vill säga i månadsskif­tet februari/mars, säger Svantesson.

Förslaget betalas till en stor del genom att partierna säger nej till regeringen­s och samarbetsp­artiernas förslag om utveckling­stid – det som Svantesson kallar friår – och ingångsavd­rag, hjärteförs­lag för Miljöparti­et respektive Centerpart­iet. Det står för omkring 1,8 miljarder. En halv miljard hämtas genom att ett riktat statsbidra­g till lärarassis­tenter minskas. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden