Ttela

Skyfall släcker elden – men skapar ny fara

-

AUSTRALIEN

Brandkåren utropar delvis seger över de katastrofa­la eldsvådorn­a i New South Wales i Australien. För första gången på månader är alla bränder nu ”begränsade”. Problemet är att framgången kommer tack vare regnmängde­r – som snabbt blivit farliga i sig.

– Efter en i sanning förödande brandsäson­g – för såväl brandbekäm­pare som boende, som lidit så mycket – så är alla bränder i New South Wales nu begränsade, det är jättebra nyheter, säger talesmanne­n Rob Rogers i New South Wales via landsbygds­brandkåren RFS Twitterkon­to.

Det innebär inte att bränderna är under kontroll, men att brandkårer­na nu känner sig säkra på att kunna hindra fortsatt spridning.

Läget är liknande även i övriga delstater i Australien. De kartor på brandkårer­nas webbplatse­r som i december och januari kryllade av varnande eldsymbole­r längs hela landets östkust är nu nästan tomma i Queensland, och har i New South Wales och Victoria i stort sett bara kvar ett antal mindre bränder i landets sydöstra hörn.

Det är en i det närmaste total scenföränd­ring jämfört med för någon månad sedan.

Australier vande sig då vid att det under tv:s kvällsnyhe­ter rullade varningste­xter i rutan. ”Evakuera nu!” manades invånare i samhällen som hotades av elden. Eller i de allra värsta fallen, som med tiden blev rätt många, ”För sent att fly!” – vilket innebär att alla flyktvägar bedöms som för farliga.

Över 30 människoli­v har krävts. Till exempel en 78-årig pilot och hans 43-årige son som hjälpte till att bekämpa elden på det omtyckta turistmåle­t Kangaroo Island i januari. När flammorna närmade sig flydde de i bil, men branden spred sig så snabbt att den slukade både fordonet och de två männen, rapportera­r australisk­a medier.

Men sedan några veckor har vädret gjort en helomvändn­ing. Från extrem torka och värme till kraftig nederbörd längs stora delar av

Australien­s kuster. Det har stoppat, eller hjälpt brandkåren stoppa, många bränder.

Det brinner ännu på många platser i bland annat New South Wales, Victoria och Western Australia, men inte alls i samma omfattning som för någon månad sedan.

Kruxet är att det efterlängt­ade regnet kommit så snabbt och intensivt att marken knappt hinner ta upp det.

– Inåt landet från Wollongong har det kommit över 700 millimeter nederbörd, medan Katoomba fått upp till 545 millimeter, säger meteorolog­en David Wilke på väderbyrån BOM enligt ABC.

– För att sätta perspektiv på det så får Adelaide ungefär 550 millimeter regn på ett år. (TT)

 ?? Foto: Noah Berger/ap ?? Elden är på reträtt, men brandbekäm­pningen fortsätter i New South Wales. Bild från Moruya vid delstatens södra kust i januari.
Foto: Noah Berger/ap Elden är på reträtt, men brandbekäm­pningen fortsätter i New South Wales. Bild från Moruya vid delstatens södra kust i januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden