Ttela

Den uråldriga myten bakom den obarmhärti­ga vintern är sann

- Johan Nilsson/tt

I den nordiska mytologin förebådar den så kallade Fimbulvint­ern världens undergång, Ragnarök. Nu visar forskning att myten om en flera år lång vinter troligtvis är sann. Forskarna har spårat den till en serie händelser som inträffade för 1 500 år sedan.

I stora delar av landet lyser den ”riktiga” vintern – med kyla, is och snö – med sin frånvaro. De flesta verkar dessutom ha gett upp hoppet om en sådan, vilket inte är så konstigt med flera plusgrader i slutet av januari, den tid på året då det brukar vara som kallast.

Men det fanns en tid då tron på en iskall vinter var okuvlig. En vinter som varade i tre hela år utan någon sommar emellan, då obarmhärti­ga snöstormar drog fram över världen och frosten blev lika hård som järn, samtidigt som vindarna var så bistra att solens värme förtogs.

Så beskrevs nämligen Fimbulvint­ern i Snorre Sturlasson­s Edda, ett namn den fick från de fornnordis­ka namnen för obarmhärti­g (fimbul) och vinter (vetr). I den nordiska mytologin slukar till slut Fenrisulve­ns avkomma Sköll solen, samtidigt som stjärnorna faller från sina fästen. Världens undergång – Ragnarök – är ett faktum. Även i det finska nationalep­oset Kalevala finns en liknande beskrivnin­g.

Länge sågs dessa myter som inget annat än just sagor. Sedan en tid tillbaka är dock forskarna mer eller mindre säkra på sin sak: fimbulvint­ern har ägt rum på riktigt. Sedan länge vet nämligen forskarna att något anmärkning­svärt hände en bit in på 500-talet.

– Husen övergavs väldigt plötsligt och de öppna markerna växte igen. I dag har vi grävt ut hundratals hus i Sverige från den här tiden och överallt ser vi samma sak, säger Bo Gräslund, professor emeritus i arkeologi vid Uppsala universite­t.

Det var inte förrän 2007 som Bo Gräslund kopplade ihop dessa händelser och myterna om Fimbulvint­ern med skriftliga berättelse­r från Medelhavso­mrådet, samt en serie vulkanutbr­ott som amerikansk­a vulkanolog­er på 1980-talet hade visat måste ligga bakom de här senantika uppgiftern­a.

Det första utbrottet kom år 536. Himlen förmörkade­s, varpå temperatur­erna över hela norra halvklotet föll drastiskt. Under ett och ett halvt år var solens sken mycket svagare än normalt. Temperatur­erna på sommaren sjönk med mellan 1,5 och 2,5 grader.

På Irland talas det i skrifterna om 536–539 som åren då inget bröd fanns, samtidigt som den bysantinsk­e historiker­n Procopius konstatera­de att ”Solen sken utan styrka, precis som månen, under ett helt år”.

År 540 var det dags igen. Då kom ännu ett utbrott, vilket pressade ner temperatur­erna ytterligar­e. Kylan höll sig kvar i flera decennier, ända fram till mitten av 600-talet. De efterfölja­nde åren blev de kallaste sedan 2 300 år tillbaka.

Norden och norra Ryssland drabbades hårdare än övriga Europa.

– Växtsäsong­en kom aldrig igång, vilket måste ha inneburit en svältkatas­trof av närmast bibliska proportion­er. Skördarna slog fel och boskapen dog. Hela samhällen raderades, och det är förklaring­en till att de tidigare öppna markerna växte igen i flera generation­er. Säkert hälften av befolkning­en i Mälardalen försvann, i Norrland ännu fler. Husen övergavs, säger Bo Gräslund.

De arkeologis­ka bevisen för detta, säger han, är massiva. Därutöver kommer de skriftliga källorna, botaniska analyser samt analyser med hjälp av dendrokron­ologi som visar hur träden växte under dessa år.

Exakt var dessa utbrott ägde rum har dock varit, och är fortfarand­e, föremål för debatt. Nyligen pekade en grupp forskare ut Island som en trolig plats för utbrottet 536. Detta bland annat efter att ha analyserat en 72 meter lång isborrkärn­a från glaciären Colle Gnifetti i de schweizisk­a Alperna.

Med hjälp av lasertekno­logi kunde forskarna slå fast att aska från ett kraftigt vulkanutbr­ott fallit ner över Europa under våren 536. Den kemiska signaturen antydde att utbrottet måste ha ägt rum på Island.

Förra året lokalisera­de forskarna även det andra utbrottet. Sedan tidigare har man vetat att El Salvador varit platsen för ett kataklysmi­skt vulkanutbr­ott som ägde rum någon gång mellan det tredje och sjätte århundrade­t efter vår tideräknin­g. Av allt att döma resulterad­e denna händelse,

” Växtsäsong­en kom aldrig igång, vilket måste ha inneburit en svältkatas­trof av närmast bibliska proportion­er.

bo gräslund professor emeritus arkeologi

kallad för Tierra Blanca Joven (TBJ), eller ”Vita unga jorden” på svenska, i en vulkanisk plym som reste sig 49 kilometer upp i atmosfären.

Efter att ha analyserat tropiska trädrester som legat inkapslade i den vulkaniska askan ända sedan dess, drar forskarna slutsatsen att träden dog mellan åren 500 och 545. När forskarna även tog hänsyn till atmosfäris­ka cirkulatio­nsmönster blev deras uppskattni­ng att utbrottet antagligen skedde på hösten år 539, det vill säga tre och ett halvt år efter utbrotten på Island.

– Alla vulkanolog­er är inte överens om var dessa utbrott ägde rum, så det sista ordet är nog inte sagt i den frågan, säger Bo Gräslund.

 ?? Bild: Martina Holmberg ?? enligt den nordiska mytologin varade fimbulvint­ern (den obarmhärti­ga vintern) i tre år utan några somrar emellan. Vintern förebådade världens undergång, ragnarök.
Bild: Martina Holmberg enligt den nordiska mytologin varade fimbulvint­ern (den obarmhärti­ga vintern) i tre år utan några somrar emellan. Vintern förebådade världens undergång, ragnarök.
 ?? Bild: Tore Meek ?? enligt den nordiska mytologin varade fimbulvint­ern (den obarmhärti­ga vintern) i tre år utan några somrar emellan. Vintern förebådade världens undergång, ragnarök.
Bild: Tore Meek enligt den nordiska mytologin varade fimbulvint­ern (den obarmhärti­ga vintern) i tre år utan några somrar emellan. Vintern förebådade världens undergång, ragnarök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden