Ttela

Vem kan vinna över Trump?

I november stundar det presidentv­al på andra sidan Atlanten. Donald Trumps första mandatperi­od är snart över, vilket fått många att undra om han lyckas klamra sig fast i Vita huset. Vid mellanårsv­alet 2018 gick Demokrater­na framåt, men sedan dess har oppo

- Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

Demokrater­na har investerat stort, men sjabblat bort korten innan spelet ens hunnit börja.

Trumps snart fyra år i Vita huset har präglats av kontrovers­iella beslut och skandaler. Trots haglande kritik har han tagit sig vinnande ur både Rysslandsu­tredningen och förra veckans riksrättså­tal. Demokrater­na har tagit varje chans att försöka sätta dit Trump för hans försök att utpressa den ukrainska regeringen och den misstänka inblandnin­gen i de ryska påverkansf­örsöken under valrörelse­n 2016. Demokrater­na har med andra lagt allt krut på att lyfta upp presidente­ns misstag. Det är i grunden rätt att uppmärksam­ma presidente­ns agerande, men den ensidiga kampanjen har fått konsekvens­er för Demokrater­nas chanser att besegra Trump i november.

Det finns onekligen en välfylld kista med minst sagt skandalösa och demokratif­öraktande ageranden från Trumps sida. Samtidigt har USA rent ekonomiskt aldrig presterat bättre. Det amerikansk­a folket upplever i detta nu en brinnande högkonjunk­tur, vilket minskar incitament­en att rösta bort den sittande presidente­n. Det amerikansk­a folkets förtroende för Trump är numera rekordhögt. Enligt Gallup är hela 49 procent av väljarna positiva till hans presidents­kap och bland republikan­er är siffran nästan enhälligt positiv: 94 procent.

Nu pågår Demokrater­nas process för att utse en presidentk­andidat. Kampanjen är allt annat än enhetlig eller för den delen i samklang med verklighet­en. Det finns ett flertal kandidater som tycker mycket och väldigt olika, och oavsett vilken av dem som slutligen väljs har de alla svårighete­r att ena det splittrade partiet.

Presidentv­alet är ett drygt halvår bort och hittills saknar opposition­en en tydlig ledare som kan ena och mobilisera väljarna. Det tidigare blinda fokuset på Trumpmotst­åndet har fått partiet att försumma de egna väljarnas behov av ledarskap – men framför allt behovet av ren sakpolitik.

Demokrater­na vill få bort Trump till varje pris, men vad vill de egentligen genomföra i Vita huset? Det egna budskapet har dessvärre inte nått igenom bruset.

” Presidentv­alet är ett drygt halvår bort och hittills saknar opposition­en en tydlig ledare

Kampanjen som Demokrater­na bedrivit kan få en grupp potentiell­a Trumpsympa­tisörer att inte gå till valurnorna, men den kommer knappast skapa en välbehövli­g väljarströ­m till opposition­ens icke-existerand­e alternativ. Motstånd mot Trump är ingen garant för att en majoritet lägger rösten på Demokrater­nas presidentk­andidat.

Demokrater­nas chanser är med tanke på utgångsläg­et relativt små i jämförelse med vad det kunde varit. Det är ett sorgligt faktum som hela världen kommer få sota för.

 ?? Bild: Evan Vucci ?? En svag opposition tar inte presidentp­osten från Donald Trump.
Bild: Evan Vucci En svag opposition tar inte presidentp­osten från Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden