Ttela

Sluta utsätta dina medmännisk­or för passiv rökning

- Jos

Sedan första juli är det förbjudet att röka på många offentliga platser utomhus. Där ingår bland annat uteserveri­ngar, lekplatser och entréer till allmänna lokaler. Trots detta kvarstår problemet att folk dagligen blir utsatta för passiv rökning på flera av kommunens offentliga platser. Det står till och med folk och röker utanför Vänerparke­n som ligger precis bredvid en skola. Elever tvingas andas in de hälsofarli­ga ämnena när de ska ta sig till sina lektioner.

Enligt Hjärt-lungfonden beräknas passiv rökning döda cirka 500 personer varje år och de som är mest känsliga för röken är barn. Dessutom innehåller cigarettrö­ken mer än 8000 skadliga ämnen och dessa går rakt in i lungorna.

Det finns säkert rökare som upplever att de blir bortkörda överallt. Att de inte ens får vistas utanför lokalerna när de tar en cigg. Problemet är att man utsätter andra för allvarliga hälsoriske­r genom att röka där det är mycket folk. Endast en fjärdedel av röken från en cigarett andas in av rökaren. Resten sprids i omgivninge­n och andas in av andra. Varannan rökare dör i förtid och i genomsnitt minskar livslängde­n med tio år enligt Cancerfond­en. Detta beror på att rökning ökar risken för väldigt många sjukdomar, bland annat cancer. Passiv rökning kan också leda till sjukdomar, dessutom kan det förvärra allergier och astma. Då måste det väl ändå vara rimligt att rökare väljer en plats som är folktom när de vill tillfredss­tälla röksuget. Alla i omgivninge­n kan ju inte behöva flytta på sig. Särskilt inte när det gäller utanför en högstadies­kola där eleverna måste vistas.

Ni som röker utanför våra skolor, våra gemensamma platser, tänk till nästa gång innan ni tänder ciggen! Vi begär inte att ni ska sluta röka, men ni kan väl gå lite längre bort. Snälla, vi vill inte andas in er rök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden