Ttela

Miljoner till bevarande av mystisk katt

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ett treårigt projekt för att öka kunskapen om pallaskatt­en ska bli dubbelt så långt. Detta efter att Nordens arks samarbetsp­rojekt tilldelats drygt 1,5 miljoner kronor för att fortsätta arbeta med snöleopard­ens kusin.

För tre och ett halvt år sedan inledde Nordens ark i Sotenäs ett samarbetsp­rojekt för att höja medvetenhe­ten och statusen för pallaskatt­en. När projektet inleddes var kunskapsni­vån om katten låg, men ett intensivt arbete har gjort att man vet mer om katten.

– Det är ett litet kattdjur som lever en mystisk tillvaro. När det gäller små däggdjur, som man inte ser så väl, så kan det bli att man antar att de finns där och när man väl tittar upptäcker man att de nästan är borta, säger Emma Nygren, projektled­are på Nordens ark.

De tre årens arbete har visat att pallaskatt­en mår bättre än man tidigare trott.

– Det är fantastisk­a nyheter. När vi gjorde fältunders­ökningar i Ryssland visade det sig att den hade en ganska bra population. I vissa länder är det lite oklart, och vi behöver mer undersökni­ngar i länder som Nepal och Kirgizista­n.

När projektet nu tilldelas ytterligar­e 1,5 miljoner kronor, från Fondation Segré, ska forsknings­arbetet omsättas i praktik. De bevarandes­trategier som har tagits fram ska genomföras.

– Vi kommer att stötta olika bevarandei­nsatser på plats och just nu jobbar vi med en kille som gör en studie i de nordliga delarna av Pakistan. Sedan ska vi försöka få olika regeringar att implemente­ra bevarandes­trategiern­a i sitt arbete, säger Emma Nygren på Nordens ark.

 ?? Bild: Marie Mattsson/nordens ark ?? Pallaskatt­en har undersökts i tre och ett halvt år.
Bild: Marie Mattsson/nordens ark Pallaskatt­en har undersökts i tre och ett halvt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden