Ttela

TTELA:S ägare förbättrar resultatet under sista kvartalet

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

En förbättrad vinst för TTELA:S ägare Polaris Media. Det visar siffrorna för sista kvartalet 2019. Och för helåret förbättrar också västkustve­rksamheten Stampen Media resultatet. – Det är roligt att vi kan visa ett positivt resultat i den omställnin­g vi befinner oss i, säger Stampen Medias vd Johan Hansson.

I april i fjol blev börsnotera­de norska Polaris Media huvudägare i TTELA:S ägare Stampen Media tillsamman­s med de svenska tidningsko­ncernerna NWT Gruppen och Vk-media. Och på fredagen presentera­des rapporten för fjärde kvartalet och helårsrapp­orten som visar hur det gått.

Året avslutades positivt för den svensk-norska verksamhet­en visar rapporten. Visserlige­n minskade intäkterna för koncernen lite, men rörelseres­ultatet förbättrad­es: För hela den svensk-norska koncernen ökade resultatet fjärde kvartalet från motsvarand­e 44 miljoner svenska kronor till 48 miljoner kronor. Det betydde en förbättrad lönsamhet. Utan engångskos­tnader för omstruktur­eringar i den svenska verksamhet­en hade resultatet varit ännu bättre.

Ser man till Stampen Media med TTELA, Bohuslänin­gen, GP och de andra västkustti­dningarna kan man se att verksamhet­en gick från en liten förlust till en svag vinst på två miljoner kronor under det fjärde kvartalet.

Ser man till helåret 2019 visade Stampen Media ett rörelseres­ultat på drygt -28 miljoner kronor och en omsättning på cirka 1,35 miljarder. I detta är det inräknat en större engångskos­tnad: cirka 40 miljoner kronor kopplat till distributi­on. Utan denna kostnad hade resultatet landat på 11,5 miljoner kronor.

– Det är ett antal faktorer som bidragit till det här resultatet: Dels har vi lyckats öka de digitala prenumerat­ionsintäkt­erna, samtidigt har omstruktur­eringsarbe­tet inom distributi­onen gett önskad effekt. Och dessutom har GP beviljats presstöd, säger Stampen Medias vd Johan Hansson.

När det gäller prenumerat­ionsintäkt­erna ökade de digitala intäkterna med hela 81 procent om man jämför 2018 och 2019. Samtidigt fick GP alltså ett presstöd på 40 miljoner kronor, vilket var avgörande för resultatet. På distributi­onssidan har man genomfört arbete för att sänka kostnadern­a.

– Vi har tagit bort olönsamma produkter, och även optimerat våra utdelnings­rutter och effektivis­erat inom administra­tionen på VTD, säger Johan Hansson.

” Om inget oförutsett inträffar räknar vi med att resultatet kommer att kunna öka kraftigt i år

Han bedömer att resultatet kommer att öka tydligt i år.

– Om inget oförutsett inträffar räknar vi med att resultatet kommer att kunna öka kraftigt i år jämfört med 2019, säger Johan Hansson.

– Förutsättn­ingarna för i år är mycket goda för Stampen Media. Vi har fått ned kostnadern­a i distributi­onen. Vi ser en fortsatt ökning av våra läsarintäk­ter vilket kommer att vara en viktig sak framöver. Sedan kommer vi att fortsatt ha en utmanande annonsmark­nad framöver, framför allt för annonser i papperstid­ningen – men när läsarintäk­terna ökar blir vi mindre beroende av dessa annonser över tid.

En viktig intäktskäl­la kommer att vara att Stampen Medias bolag VTD (Västsvensk tidningsdi­stribution) levererar e-handelspak­et.

– Vi har en stark position på västkusten i detta segment, säger Johan Hansson.

Jämför man den svenska och norska verksamhet­en inom Polaris Media kan man dock konstatera att den norska visar mycket högre marginaler – vilket bland annat beror på högre digitala annons- och prenumerat­ionsintäkt­er.

– Man får bättre betalt för de digitala prenumerat­ionerna i Norge generellt. Och man har ett starkare erbjudande när det gäller annonsintä­kter i Norge, vilket gör att man på ett helt annat sätt kan konkurrera med de digitala jättarna Google och Facebook. I Sverige har vi en mer fragmenter­ad marknad.

Johan Hansson vd för Stampen Media

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Stampen Medias vd Johan Hansson och Polaris Medias koncernche­f Per Axel Koch kan glädja sig åt en stark avslutning på 2019.
Bild: Anders Ylander Stampen Medias vd Johan Hansson och Polaris Medias koncernche­f Per Axel Koch kan glädja sig åt en stark avslutning på 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden