Ttela

LO:S krav på S: Byt politik – eller tappa väljare

-

POLITIK

LO kräver att Socialdemo­kraterna sätter jämlikhete­n före januariavt­alet. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) påminner om att även LO stod bakom avtalet när det slöts för ett år sedan – men ordförande Karlpetter Thorwaldss­on ser inget problem med omsvängnin­gen.

LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on och en rad ordförande­n i olika Lo-förbund kräver i en debattarti­kel i DN att utveckling­en mot ökande klassklyft­or vänds. De vill se en politik med fokus på Lo-medlemmarn­a, även om det innebär konflikt med ingångna avtal mellan partier i riksdagen.

Karl-petter Thorwaldss­on menar att det finns en möjlighet att omförhandl­a januariavt­alet utifrån LO:S krav. Thorwaldss­on sitter själv i Socialdemo­kraternas verkställa­nde utskott och var med och sade ja till januariavt­alet. Men att de nya kraven går i konflikt med januariavt­alet ser han inga problem med.

– Det är en Lo-förhandlar­es vardag. Jag har haft den här dubbelroll­en i åtta år nu och har aldrig hört någon anklaga mig för att inte ta en självständ­ig ställning i saker som påverkar Lo-medlemmarn­a, säger han och tillägger att han först och främst är ordförande i LO.

kräver Lotopparna rejält höjda pensioner för ”vanligt folk”, att systemet för arbetskraf­tsinvandri­ng görs om i grunden, en trygg sjukförsäk­ring och att skatt på kapital ökar.

Magdalena Andersson uppger att debattarti­keln ”möjligtvis kan tolkas” som att regeringen ska vara beredd att avgå. Men hon påminner om att LO för ett år sedan bedömde att januariavt­alet mellan S, MP, L och C var bättre än det andra alternativ­et.

– Jag skulle gissa att om man ställdes inför det valet igen så skulle man göra en liknande bedömning, säger finansmini­stern.

Karl-petter Thorwaldss­on säger att han inte blir förvånad om S känner sig ”lite stressade” efter utspelet.

– Vi flaggar tydligt för att de förlorar Lo-medlemmarn­a i nästa val om de inte gör förändring­ar i politiken. Om jag satt i ledningen för Socialdemo­kraterna skulle jag ta det på stort allvar. (TT)

Magdalena Andersson (S).

 ?? Foto: Janerik Henriksson/tt ?? I debattarti­keln
Foto: Janerik Henriksson/tt I debattarti­keln

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden