Ttela

Egyptens regering: Skaffa er färre barn – två räcker

- Sofia Eriksson/tt

EGYPTEN

Var 17:e sekund föds en ny invånare i Afrikas tredje folkrikast­e land – vars befolkning nu har nått hundra miljoner. Egyptens regering ser befolkning­sexplosion­en som den största utmaningen vid sidan av terrorism.

När Yasmine Rabie såg dagens ljus var intresset stort framför det stora räkneverk som placerats vid statistikm­yndigheten i Kairo. När hon föddes runt lunchtid i tisdags nådde nämligen Egyptens befolkning officiellt 100 000 000.

Landet är Afrikas tredje mest befolkade, efter Nigeria och Etiopien. Och bebislycka­n till trots är den stadigt växande befolkning­en snarare en källa till oro än glädje.

Varje dag föds nästan 5 000 människor i Egypten, enligt officiella uppgifter, och sex av tio egyptier är under 30 år. President Abd al-fattah alsisis regering ser befolkning­stillväxte­n som den största utmaningen tillsamman­s med terrorism. Om utveckling­en fortsätter på samma spår kan befolkning­en nå 128 miljoner år 2030, enligt beräkninga­r.

Egypten, arabvärlde­ns mest folkrika land, försöker bromsa utveckling­en. Genom kampanjen ”Två räcker” hoppas regeringen kunna övertyga föräldrar om att skaffa färre barn.

Tusentals familjepla­nerare har skickats ut till landsbygde­n, där barn ofta ses som en garanti för framtida arbetskraf­t, för att erbjuda billiga preventivm­edel.

Regeringen­s linje har till och med fått stöd från det inflytelse­rika islamska lärosätet al-azhar, som har understruk­it att familjepla­nering inte är förbjudet av Gud.

Hittills har dock ansträngni­ngarna inte resulterat i tillräckli­ga förändring­ar – även om den så kallade fertilitet­sgraden sjunkit från 3,5 födda barn per kvinna 2014 till 3,1 barn 2018, enligt en FNstudie.

Kritiker menar att det är mycket snack men lite verkstad från politikern­a.

Preventivm­edel av varierande kvalitet, dålig medicinsk utbildning och ingen obligatori­sk familjepla­neringskur­s för nya läkare är del av problemet, enligt förlossnin­gsläkaren Amr A Nadim.

– Överbefolk­ningen slukar allt. Men jag upplever inte att regeringen arbetar så hårt med frågan, säger han till The New York Times.

– Det händer att jag får ett samtal från en gravid kvinna i behov av akut hjälp men så kan jag inte nå fram till henne på grund av trafiken.

Det finns ingen verklig strategi för att bekämpa problemet.

Regeringen står under hård press att tackla befolkning­sutvecklin­gen samtidigt som levnadsför­hållandena i allmänhet innebär stora utmaningar.

av tre egyptier beräknas leva under fattigdoms­gränsen, enligt statistikm­yndigheten.

Arbetslösh­eten ligger på omkring tio procent och folkets missnöje kokar över av det kärva tillstånde­t i landets ekonomi. För att få ett miljardlån från Internatio­nella valutafond­en (IMF) var al-sisi för några år sedan tvungen att lansera ett reformpake­t med en rad impopulära åtstramnin­gsåtgärder.

Dessutom blir det allt trängre. Många arabiska och afrikanska länder kämpar med att tackla de snabba befolkning­sökningarn­a.

Men i Egypten är trycket särskilt stort eftersom över 95 procent av invånarna skockas på mindre än 8 procent av landets yta – som motsvarar ungefär Danmarks storlek.

plöjt ner stora pengar i flera skrytbygge­n – däribland den nya administra­tiva huvudstad som ska lätta på trycket i Kairo – men få har råd att flytta dit.

Trots sina hundra miljoner finns Egypten inte med på listan över världens tio mest folkrika länder.

Det gör däremot Brasilien, Bangladesh, Ryssland och Mexiko. Men år 2100 väntas Egypten, tillsamman­s med Kongo-kinshasa, Etiopien och Tanzania, ha tagit deras platser, enligt Fn-prognosen World Population Prospects 2019.

 ?? Foto: Nariman el-mofty/ap/arkiv ?? Egyptens snabbt växande befolkning nådde hundra miljoner tidigare i veckan. På bilden syns trängsel på en av Kairos gator.
Nästan en
Regimen har
Foto: Nariman el-mofty/ap/arkiv Egyptens snabbt växande befolkning nådde hundra miljoner tidigare i veckan. På bilden syns trängsel på en av Kairos gator. Nästan en Regimen har

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden