Ttela

Åklagare: Terroriste­r siktade på kupp

-

TYSKLAND

Målet var att störta statsmakte­n i Tyskland. Politiker och muslimer skulle attackeras. Nu har polisen slagit till i sex förbundslä­nder mot den lilla högerextre­ma gruppen. Tolv misstänkta har gripits.

Det handlar om en ”högerterro­ristisk” sammanslut­ning som bildades i september förra året, enligt ett pressmedde­lande från federala åklagare i Karlsruhe.

Gruppens kärna utgörs av fem personer, och ytterligar­e åtta nämns som sidomisstä­nkta.

För att stoppa planerna utförde polisenhet­er, däribland insatsstyr­kan SEK, under morgonen i går razzior på 13 platser i förbundslä­nderna Baden-württember­g, Bayern, Niedersach­sen, Nordrhein-westfalen, Rheinland-pfalz och Sachsen-anhalt. Efter razziorna har tolv misstänkta gripits, meddelar åklagarmyn­digheten i Karlsruhe.

Gruppens mål har varit att

”skaka och slutligen övervinna stats- och samhällsor­dningen” i Tyskland, skriver åklagarna. Det skulle åstadkomma­s genom ”attacker mot politiker, asylsökand­e och personer med muslimsk övertygels­e”. Verksamhet­en verkar dock inte ha kommit så långt – det betonas att det ännu inte funnits mer exakta planer på var, när och hur dåden skulle utföras.

Tyska myndighete­r har på senare tid lagt mer resurser och uppmärksam­het på extremhöge­rn, efter flera våldsdåd. Bland annat mördades den kristdemok­ratiske politikern Walter Lübcke i somras. Han hade engagerat sig för människor på flykt, och den misstänkte gärningsma­nnen är nynazist. (TT)

 ?? Foto: Kay Nietfeld/dpa/ap/arkiv ?? Insatsstyr­kan SEK deltog i razziorna.
Foto: Kay Nietfeld/dpa/ap/arkiv Insatsstyr­kan SEK deltog i razziorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden