Ttela

”Glada över att få åka hem”

-

CORONAVIRU­S

Efter två veckor ombord får passagerar­e på kryssnings­fartyget MS Westerdam fast mark under fötterna. Men för lyxskeppet Diamond Princess fortsätter karantänen, även om en del ömmande fall nu börjat släppas i land.

MS Westerdam lämnade Hongkong den 1 februari för en planerad tvåveckors­kryssning mellan en rad asiatiska länder. Men när det var dags att angöra Yokohama i Japan i lördags blev det prompt nej från myndighete­rna.

Därefter fick fartyget även nobben av Guam, Filippiner­na, Taiwan och Thailand, som alla oroat sig för att passagerar­na ska föra med sig coronaviru­set från Kina.

Men häromdagen erbjöd sig Kambodja, en trogen Pekingalli­erad vars ekonomi är starkt knuten till supermakte­n, att ta emot MS Westerdam och de över 2 200 personerna ombord.

Den auktoritär­e premiärmin­istern Hun Sen flög själv in med helikopter till turistdest­inationen Sihanoukvi­lle för att ta emot de första som steg i land.

– Vi har inte ett välstånd som ett rikt land, men vi känner sympati med passagerar­na, säger Hun Sen när han hälsar dem välkomna med blommor.

– Vi är väldigt glada över att få åka hem, säger Lina, dansk turist och en av de turister som kryssnings­operatören Holland America ordnat flyg till hemlandet åt.

Motsvarand­e lättnad är få förunnat på Diamond Princess, ett större kryssnings­fartyg som sedan i början av februari hålls i karantän i Japan.

Till skillnad från på MS

Westerdam har den fruktade coronasmit­tan konstatera­ts på Diamond Princess, så av de ursprungli­gen 3 700 människorn­a ombord har hittills bara sjuka individer släppts av för att få vård.

Men efter allt intensivar­e vittnesmål om den pressade situatione­n på fartyget har japanska myndighete­r börjat låta äldre turister gå av.

”De som testas positivt (för viruset) förs till sjukhus”, meddelar Gaku Hashimoto, talesman för hälsodepar­tementet.

”De som testas negativt får – om individen så begär – gå av, och transporte­ras till boende som staten håller med”.

Men de flesta får knappt lämna sina hytter, som i de billigare fallen inte ens har fönster. 57årige Matt Smith berättar i telefon att han och hustrun Katherine försöker göra det bästa av alla hjärtans dag ombord.

– Facebook påminde mig i morse om att för tre år sedan var vi i Las Vegas – inte direkt en tröst!

Operatören Princess Cruises har lagt ut ett peppande budskap från Natalie, nöjeschef ombord, som tackar för allt stöd från omvärlden.

– Hashtaggen är #hanginther­ediamondpr­incess (”håll ut, Diamond Princess”) – vi klarar det här! säger hon i videon.

Spridninge­n av coronaviru­set fortsätter –men nu visar det sig att vissa dödsfall i Hubeiprovi­nsen har räknats två gånger.

Nästan 1 400 personer hade i går hittills avlidit i viruset, enligt kinesiska myndighete­r.

Närmare 64 000 personer var i går smittade i landet. Av dem får över 55 700 vård, enligt landets hälsomyndi­ghet. (TTAFP)

 ?? Foto: Heng Sinith/ap ?? Glada passagerar­e fick efter två veckor på havet kliva av kryssnings­fartyget MS Westerdam i Sihanoukvi­ll i Kambodja.
Foto: Heng Sinith/ap Glada passagerar­e fick efter två veckor på havet kliva av kryssnings­fartyget MS Westerdam i Sihanoukvi­ll i Kambodja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden