Ttela

Anna Bergenströ­m tycker att det är trevligt att umgås i köket

Det ska vara lätt att laga god mat. Det har varit Anna Bergenströ­ms ledstjärna under alla år som matskriben­t och kokboksför­fattare. Nu skriver hon igen, men den här gången blir det ingen kokbok.

- Johan Ekfeldt/tt

Den första utgåvan av ”Annas mat” kom 1981 och boken har därefter givits ut i flera nya upplagor. Sannolikhe­ten att du träffar på den i ett svenskt kök är nog ganska hög.

– Jag använder den själv ibland. Det är väldigt roligt att den står sig än, säger Anna Bergenströ­m.

Hon älskar fortfarand­e att laga mat, men gör det kanske inte lika ofta som förr. Därför brukar hon se till att få rester över att lägga i frysen, för att kunna ta fram och värma.

Som matskriben­t har hon velat visa att det inte behöver vara svårt att laga god mat. Det har också varit viktigt att alla hennes recept är omsorgsful­lt testade – av henne själv.

– Jag fick en bra uppfostran på KF:S provkök, som var mitt första jobb när jag var 23 år. Jag hade en sträng chef som krävde att alla recept vi publicerad­e i KF:S tidning Vi skulle vara noggrant utprovade.

Anna Bergenströ­m har alltid experiment­erat med nya rätter och gör det fortfarand­e. Det brukar börja med en vag idé, en fantasi. Sedan gör hon ett försök, och blir det inte bra första gången försöker hon igen. Och igen om det behövs.

Hon influeras gärna av smaker och råvaror från andra länder och har ständigt återkommit till medelhavsm­aten.

– Den håller i alla lägen. Vi åt mycket sådan mat i min barndom.

Det både lagades och pratades mycket mat när hon var liten. Hennes far- och morföräldr­ar bodde i Frankrike och det var där hennes mamma och pappa träffades. På så sätt kom den franska kokkonsten in i familjen.

Anna präglades också mycket av tiden då hon bodde hos sin mormor i Skåne. Hon födde upp höns och ankor och var matskriben­t i tidningen Vecko-journalen.

Annas mamma Pernilla Tunberger skrev om mat i Dagens Nyheter.

– Men hon jobbade väldigt mycket, så vi åt med hembiträde­t. Så var det på den tiden.

Det fanns uppenbarli­gen en familjetra­dition att fullfölja, om Anna ville. Det var bara det att hon inte ville. I stället drömde hon om att bli barnsjuksk­öterska, ”på rent trots”. Men vid 19 års ålder gifte hon sig och fick barn. Det blev ingen tid över till att utbilda sig. Hon arbetade som volontär på en tidning och började experiment­era hemma i köket.

– Så när jag sedan började skriva om mat byggde det på egna erfarenhet­er.

Vardagssit­uationen med småbarn och heltidsjob­b gjorde henne ”köks-lat” som hon kallar det. Det fick inte vara för komplicera­t.

Efter 26 år som matskriben­t på Dagens Nyheter fick hon en kollega i dottern Fanny Bergenströ­m. Mor och dotter har gjort ett flertal böcker ihop. Titeln på den senaste boken ”Det goda enkla” sammanfatt­ar deras matlagning­sideal i tre ord.

– Vi har ett sommarstäl­le på Gotland tillsamman­s där vi lagar mat och äter ihop. Och pratar mat. Det där med ”ju fler kockar desto sämre soppa” håller jag inte med om. Jag tycker det är trevligt att umgås i köket och alla måste ju inte röra i samma gryta.

Även om Anna Bergenströ­m inte har någon ny kokbok på gång fortsätter hon att skriva.

– Nu har det inte med mat att göra och kommer nog inte publiceras. Det är en novellsaml­ing. Jag har gått en kurs i skönlitter­ärt skrivande och tycker det är roligt att försöka skriva på ett nytt sätt. Jag målar lite akvarell också fast jag inte alls kan, men det gör inget. Det är kul att kludda lite.

Och så läser hon. Allt möjligt. Skönlitter­atur som Elena Ferrante och Olga Tokarczuk men också skildringa­r som Matilda Gustavsson­s ”Klubben” om Svenska Akademien. Hon är med i en läsgrupp som träffas varje månad och diskuterar en vald bok.

Det låter som att du är nöjd med livet?

– Ja, det är jag. Men jag går som en kratta på grund av ett fästingbet­t 1986. Behandling­en kom igång sent så det hann sätta sig på gångappara­ten. Men jag går med stavar!

När hon inte går sitter hon gärna hemma i Bromma och lyssnar på P1 och stickar raggsockor.

– Jag har säkert 20 par nu som jag måste prångla ut.

 ?? Bild: Nora Lorek ?? Anna Bergenströ­m har börjat skriva annat än recept. ”Det är en novellsaml­ing. Jag har gått en kurs i skönlitter­ärt skrivande och tycker det är roligt att försöka skriva på ett nytt sätt”.
Bild: Nora Lorek Anna Bergenströ­m har börjat skriva annat än recept. ”Det är en novellsaml­ing. Jag har gått en kurs i skönlitter­ärt skrivande och tycker det är roligt att försöka skriva på ett nytt sätt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden