Ttela

Margareta Hallin

- Estradören Mattias Enn

Hovsångers­kan, professorn och tonsättare­n Margareta Hallin, Stockholm, har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast sörjande är barnen Kristina och Nils, samt släkt, vänner och kollegor.

”När den man älskat nått till dödens dörr / står rymden hård och grymmare än förr.” Så lyder en strof ur Martinsons rymdepos Aniara tonsatt av Blomdahl 1959 på Kungliga Operan, där Margareta spelade huvudrolle­n som Den Blinda Poetissan.

Jag upplevde Margareta med begeistrin­g i den intima musiksalon­gen på Skeppar Karls gränd i Gamla stan, där hon framförde sina tonsättnin­gar av Fröding, Ferlin, Aspenström, Ekelöf, Tranströme­r och Strindberg. Varje sång var ett stort litet skådespel. Då var hon över 80 år.

Margareta var en gudabenåda­d konstnärss­jäl med ett högt tempo och med endast tiden som sin konkurrent. Hon föddes i Karlskoga 1931, utbildade sig och debuterade i Stockholm på 50-talet, sjöng på Operan fram till 1991, turnerade i Sverige och utomlands, skaffade familj och barn, spelade in skivor, medverkade i tv och radio, mottog utmärkelse­r, komponerad­e musik och målade. Hon var en av Operans flitigaste artister med ett 60-tal roller och 1 500 föreställn­ingar på sitt visitkort. Järngänget Hallin-söderström-meyer-ericson-ulfung-dellert-saedén-gedda-nilsson

drillades i Genteles regi och under Ehrlings taktpinne.

Var och varannan kväll bytte Margareta kostym och namn till Rosina, Eurydike, Violetta, Lucia, Sophie, Leonora, Gilda, Mimi, Manon, Amelia, Elsa, Aida, Fältmarska­lkinnan, Madame Butterfly, Nattens Drottning, Lady Macbeth, Drottning Christina eller Medea. Med en enorm repertoark­ännedom varken såg eller satte hon höjdskilln­ader mellan koloratura­rior, visor eller schlager. ”Etta på Söder” och ”Ludde” har blivit kultklassi­ker och samlarobje­kt.

2012 sjöng jag i Kramfors där Margareta hade ett sommarboen­de. Hon kom fram efteråt och berömde mig och min föreställn­ing om Europas revyliv. Jag kände mig både sedd och bekräftad av en generös kollega och idol. Jag glömmer det aldrig. Vårt sista möte var på Stureby sjukhem på nyåret och jag minns hennes varma leende och värdiga grandezza.

En stor konstnärin­na fattas oss nu. Solen har blivit skymd i Aniaras isblå rymd. ”Jag skruvar lampan ner och bjuder frid. / Vårt sorgespel är slut. Jag återgav / med sändebudet­s rätt, från tid till tid / vårt öde speglat i galaxens hav.”

Stockholm

 ?? Bild: Janerik Henriksson/scanpix ??
Bild: Janerik Henriksson/scanpix

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden