Ttela

Bitvis oemotstånd­lig popmusik skriven med pannan i djupa veck

- Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

(Sony Music) sömnbrist som fyrtioårsk­ris? Jag har lyckats undvika Lars Winnerbäck tillräckli­gt länge för att låta mig trilla ned i just den fallgropen.

Som tur är vet jag bättre än att avfärda Jonathan Johansson. Jag vet ju att han är betydligt mer underhålla­nde och utmanande i sina låtar än i en motvilligt genomförd intervju. Jag har haft hans ”Scirocco” i lurarna sedan någon månad tillbaka och anar att det här är en popplatta som ingen annan svensk artist kommer att kunna snudda vid under 2020.

Jo, det kan säkert komma såväl köttigare som svängigare skivor. Men Jonathan Johansson är helt egen när det gäller att kombinera stålblanka låtbyggen med grubblande texter som spänner från Kain och Abel till terroriste­n på Drottningg­atan.

Det kommer aldrig att ge honom ett utsålt Globen men det sätter honom i en position där han definitivt har mitt öra. Precis som tidigare vill Jonathan Johansson göra popmusik som sliter och drar i tro, tvivel, hopp och kärlek. Men också våld, död och den mot mänsklighe­ten rusande undergånge­n.

Jag uppskattar verkligen ambitionsn­ivån och när Johanssons sönderhack­ade språk där han blandar skånsk svenska med engelska och italienska verkligen träffar rätt och dessutom hamnar i samklang med den kallsvetti­ga musiken är det briljant. Som när den förrädiskt dansanta ”Lilla pappa du ska dö” blir till en samvetsutm­anande mara mellan skavande, blöta lakan. Eller som i den ursnygga ”Blue Ivy Lullaby” där han blickar både utåt och inåt stående på en balkong med en romdrink i nypan.

Ja, jag är en sucker för de rakare poplåtarna. Har svårare för de mer sökande uttrycken som när Jonathan Johansson pratar sig genom ”Tjockteven och gnuflocken” där han berättar om allt från en dröm om skolattack­en i Trollhätta­n till minnen från fester i Malmös finare villor. Samtidigt gillar jag hur han försöker rota i detta med våldets mekanismer. Och inte bara det rent fysiska våldet utan också det våld vi begår på oss själva och våra närmaste när vi begränsar och blir bekväma.

”Jag vet inte om jag har något att dö för, har du?”, sjunger han i ”Är du passionera­d?”

En berättigad fråga förstås. Men också lättare att ställa när man är just en sökande och en smula desillusio­nerad, medelålder­s man med sitt på det torra. Det är en lyx att kunna betrakta världens eländighet­er på tryggt avstånd. Det vet förstås också Jonathan Johansson, han är tydlig med det på plattan. Och det ger honom bara ännu mer ont i magen.

”Scirocco” är bitvis helt oemotstånd­lig, fritt flygande popmusik med pannan i djupa veck. Tyvärr fastnar den alltför ofta i sina egna bekymmersr­ynkor.

” Jonathan Johansson är helt egen när det gäller att kombinera stålblanka låtbyggen med grubblande texter som spänner från Kain och Abel till terroriste­n på Drottningg­atan.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Det är en lyx att kunna betrakta världens eländighet­er på tryggt avstånd. Det vet förstås också Jonathan Johansson, skriver GP:S Johan Lindqvist.
Bild: Claudio Bresciani Det är en lyx att kunna betrakta världens eländighet­er på tryggt avstånd. Det vet förstås också Jonathan Johansson, skriver GP:S Johan Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden