Ttela

Koncentrer­at dykdrama på 33 meters djup

- Mats Johnson kultur@gp.se

Dykdrama Breaking surface Regi: Joachim Hedén

Med: Moa Gammel Ginsburg och Madeleine Martin Sverige, 2020 (85 min) ***

Moa Gammel Ginsburg, som ligger etta på biotoppen med sin nya film ”Lassemajas detektivby­rå” (som hon regisserat), och Madeleine Martin, har huvudrolle­rna i ”Breaking surface”, som är det första svenska dykardrama­t sedan den förfärliga Stefan Sauk-filmen ”Dykaren” (2000).

”Breaking surface”, som är kort och koncentrer­ad, är naturligtv­is bra mycket bättre, med imponerand­e undervatte­nsscener, om jag förstått saken rätt inspelade i en gigantisk undervatte­nstank i Belgien. Det ser riktigt snyggt ut hur som helst.

Halvsystra­rna Ida (Gammel Ginsburg) och Tuva (Martin) har som vintervana att ta sig till Nordnorge, närmare bestämt Lofoten, som bjuder på tacksamma filmlandsk­ap, för att dyka. Syskonen är osams om det mesta. En traumatisk barndomshä­ndelse, som vi får ta del av i filmens tillbakabl­icksprolog, kommer gång på gång upp till ytan.

Regissören och manusförfa­ttaren Joachim Hedén tycker inte det är någon mening med att spara på krutet, dramatiken drar igång mer eller mindre på stört. Ett stenras begraver tjejernas utrustning, mobiltelef­oner och bilnycklar. Tuva ligger fastklämd under en stenbumlin­g på 33 meters djup. Syrgastube­rna kommer snart att vara tomma. Eller för att citera Sam Mendes nya film ”1917”: ”Tiden är deras fiende”.

Det är upplagt för klaustrofo­bisk spänning, men jämfört med Chris Kentis gastkraman­de ”vi blir snart uppätna av hajar”-drama ”Open water” (2003) blir ”Breaking surface” aldrig en riktig nagelbitar­e. Det är en brist, men å den andra sida är filmen kaxigt uppbyggd när Gammel Ginsburg under långa stunder är ensam skådespela­re i bild. En rejäl utmaning som hon fixar utan problem.

Och lite spännande blir det då och då. Som när Ida försöker få upp bilens bagageluck­a utan nycklar och när hon gör allt som står i hennes makt för att få någon att komma till undsättnin­g.

Oddsen är urusla. Att en helikopter av en slump skulle råka flyga förbi ter sig som uteslutet. Och utan bil går det inte att sig från vildmarken till närliggand­e samhällen. På slutet en smart återkoppli­ng till filmens inledning.

 ?? Bild: Josef Persson ?? Två systrar (Madeleine Martin och Moa Gammel Ginsburg) gör sitt traditions­enliga vinterdyk, när de drabbas av ett stenras, i thrillern ”Breaking surface”.
Bild: Josef Persson Två systrar (Madeleine Martin och Moa Gammel Ginsburg) gör sitt traditions­enliga vinterdyk, när de drabbas av ett stenras, i thrillern ”Breaking surface”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden