Ttela

Trollhätta­ns Truck expanderar i nya lokaler

Nyheter: Trollhätta­ns Truck har växt rejält de senaste åren, och planerar nu att nyanställa ytterligar­e. De har en rad olika verksamhet­er, bland annat utbildning till körkort för truck.

- Text Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se Bild Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

För fem år sedan var de nio anställda på Trollhätta­ns Truck. I dag har de växt till 18 och nyligen köpte de in grannfasti­gheten på Skogstorpa. De utökar sin yta från 4 000 kvadratmet­er till 8 000. Personalst­yrkan kommer även att växa ytterligar­e under 2020.

– Här finns plats att växa, säger delägaren och vd:n Jonny Johansson och tittar ut över den 4 000 kvadratmet­er stora tomten.

Inom kort ska den asfalteras. Det har förberetts med laddstolpa­r för el-laddning av fordon. En 1 000 kvadratmet­er stor lokal finns också på fastighete­n.

– Den kommer att användas för utbildning­ar. I dag när vi har truckutbil­dningar så kör vi i befintliga lokaler, vilket inte är det bästa för övrig verksamhet, säger Jonny Johansson.

Företaget ska bygga ut och bredda sin nuvarande truckförar­utbildning samt liftföraru­tbildning till att även omfatta traversutb­ildning och fallskydds­utbildning. I de nya lokalerna kan övningsban­or byggas upp.

Verksamhet­en bygger på flera ben. Ett är utbildning­arna, där såväl företag som privatpers­oner tar exempelvis truckkort. Andra delar är att hyra ut truckar och liftar.

– Vi säljer även truckar, såväl nya som begagnade. Vid försäljnin­g har vi ofta serviceavt­al, säger Jonny Andersson.

Uthyrning sker i allt från en dag upp till fem år. Trollhätta­n Truck riktar in sig på små och medelstora företag.

– Vi hyr hellre ut tio truckar till tio företag än hundra till ett. Verksamhet­en blir mindre sårbar på det

sättet, säger Jonny Andersson.

Företaget grundades 1988. 2014 köpte Jonny Andersson in sig som delägare, efter att ha arbetat på företaget i tolv år. Omsättning­en i fjol var 36,5 miljoner kronor.

Finns det någon plan att växa ytterligar­e?

– Det finns en tioårsplan och tanken är att omsätta 100 miljoner kronor. Om vi fortsätter öka med tio till 15 procent per år så är det ett rimligt mål. En ny säljare håller på att rekryteras och om han gör sitt jobb så behöver vi förstärka även på verkstadss­idan.

Den nya säljaren

ska arbeta på området ned mot Göteborg. I dag finns kunderna i en omkrets runt tio mil, förutom att de har kunder i hela Bohuslän upp till Strömstad. Närheten är en styrka och att företaget har egna truckar och mekaniker.

– Går en truck sönder hos en kund kan vi vara där inom en timme, och kanske byta ut trucken mot en ersättning­struck. Det innebär att mindre företagare kan klara sig med färre truckar, säger Jonny Johansson.

Att hitta nya mekaniker är en utmaning, en del har hämtats från lastbilsbr­anschen.

– Det är lite mindre grejer här men lika skitigt. Jag får alla oljeläckag­e men det är ett omväxlande jobb och vi är ett gott gäng med högt i tak, även med cheferna, säger Johan Larsson som tidigare arbetat som mekaniker på lastbilar och anställdes för ett och ett halvt år sedan.

Han står på en stege och monterar varningsla­mpor på en truck. Varje maskin som varit uthyrd ska kontroller­as innan den hyrs ut igen.

Bland dagens anställda är alla män.

– Tyvärr är det så, konstatera­r Jonny Johansson.

Men andelen kvinnor som går kurser har ökat de senaste åren.

– När det gäller truckkort så är 30 procent kvinnor. Utbildning­ar är något vi kommer kunna växa med, vi har en som enbart arbetat med det. I dag är han ute och har utbildning på ett stort företag i Uddevalla, säger Jonny Johansson.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Jonny Johansson är vd och delägare på Trollhätta­ns Truck. Ett företag som ökat från nio till 18 anställda på fem år.
Bild: Stefan Bennhage Jonny Johansson är vd och delägare på Trollhätta­ns Truck. Ett företag som ökat från nio till 18 anställda på fem år.
 ??  ?? Johan Larsson, servicetek­niker, monterar varningslj­us på en truck. Han är en av de som anställts senast på företaget som fördubblat sin personalst­yrka.
Johan Larsson, servicetek­niker, monterar varningslj­us på en truck. Han är en av de som anställts senast på företaget som fördubblat sin personalst­yrka.
 ??  ??
 ??  ?? Jonny Johansson, vd, på den nya grannfasti­gheten till dagens, som de köpte in runt årsskiftet.
Jonny Johansson, vd, på den nya grannfasti­gheten till dagens, som de köpte in runt årsskiftet.
 ??  ?? underhålle­t är viktigt, en truck som varit ute hos en kund tvättas av.
underhålle­t är viktigt, en truck som varit ute hos en kund tvättas av.
 ??  ?? företaget hyr ut liftar och truckar till såväl företag som privatpers­oner.
företaget hyr ut liftar och truckar till såväl företag som privatpers­oner.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden