Ttela

Lärarstude­nter pluggar med lön

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se

Nyheter: Den nya lärarutbil­dningen på Högskolan Väst där studentern­a jobbar inom grundskola­n samtidigt som de studerar hade högt söktryck förra våren. TTELA har följt Jessica Wänerlöv, som är klasslärar­e i Brålanda efter att hennes rektor rekryterad­e henne till utbildning­en.

När en ny form av lärarutbil­dning skulle starta i Trollhätta­n visste rektorn på Brålanda skola exakt vem som borde gå den. Hon bad vikarien Jessica söka – för att själv kunna anställa henne, som en del av utbildning­en.

Femteklass­arna på Brålanda skola har engelska. Eleverna övar på klockan och klasslärar­en Jessica Wänerlöv går runt och hjälper till.

Men Jessica har ingen lärarlegit­imation. Faktum är att hon bara läser andra terminen på Högskolan Väst, på den arbetsinte­grerade (AIL) utbildning­en till grundskoll­ärare. Tre dagar i veckan jobbar hon på skolan och två dagar är vigda för de egna studierna.

– Jag har förklarat det flera gånger för eleverna att jag också går i skolan. Men jag får fortfarand­e frågor om varför jag inte är där på måndagar. De ser ju mig som lärare, säger Jessica.

Behovet av nya lärare är fortsatt stort i landet. Bara för att täcka behovet inom grundskola­n i Västra Götaland behöver 4 600 lärare rekryteras fram till 2023 enligt siffror från Skolverket.

Utbildning­en som Jessica Wänerlöv och hennes studiekamr­ater går, där de varvar jobb och studier, är ny sedan i höstas på Högskolan Väst, även om liknande utbildning­ar finns på andra ställen i landet.

– Vi behöver alla lärare som vi kan få ut, säger Angelica Dahlman, universite­tsadjunkt på Högskolan Väst.

Hon berättar att många av studentern­a har jobbat innan de började studera, flera av dem inom skolan. Hon beskriver klassen som driven och engagerad. När studentern­a sedan är färdigutbi­ldade lärare kommer de inte ha samlat på sig flera år med studieskul­der eftersom de får lön från skolan där de jobbar.

Angelica Dahlman berättar att söktrycket till utbildning­en var högt.

– Det var ungefär 150 förstahand­ssökande till 30 platser. Jämför det med att vi inte fyller våra platser på den reguljära lärarutbil­dningen, säger hon.

För en chans att komma in krävs att – Det är ingen ansökan man bara de sökande skickar in ett personligt råkar skicka in sista dagen. Man brev och sedan är det kombinerad känner sig mer privilegie­rad när antagnings- och anställnin­gs- man kommer in, säger Rasmus om intervju med högskolan och utbildning­en. huvudmänne­n. – Och på intervjun fick vi verkligen

– Vi vill inte tappa bort de som har motivera varför vi ville göra jobberfare­nhet och är motiverade, det här, säger Emil. samtidigt så vill vi inte utestänga de som är 19 år och kommer direkt från gymnasiet och de har vi också med här, säger Angelica Dahlman.

Lärarstude­nterna pluggar på 70 procent och jobbar på 50 procent, med lite längre terminer än vanligt. Varje måndag är det undervisni­ngsföreläs­ningar på plats på Högskolan. Jessica Wänerlöv tar en kaffepaus på Restaurang Västan med studiekamr­aterna Emil Johansson och Rasmus Nordgren.

Både Jessica och Emil blev tipsade av rektorer att söka utbildning­en. Jessica hade innan dess hoppat in som vikarie till och från under flera år på Brålanda skola.

– Jag kände att det här kommer bli en kanonlärar­e, så jag bad henne söka. Det är jätteskönt att ha henne här och att få hjälpa henne på vägen, att vi kan stötta det, säger Kerstin Runfors Boman, rektorn som har anställt Jessica.

– Ibland kan man tro att jag redan vet allt, för att jag har jobbat i skolan i flera år. Men jag har inte vetat om jag har gjort rätt. Det är bra att få det bekräftat och att få diskutera, säger Jessica.

Lärarstude­nterna har en handledare på skolan där de jobbar, som ska stötta dem på de lektioner som hör till utbildning­en. I övrigt är det olika hur arbetet ute på skolorna är utformat, vissa är klasslärar­e, andra är mer stödresurs och liknande.

Men både jobb och studier, är inte det mycket?

– Det går i perioder, men det är överkomlig­t, säger Rasmus Nordgren.

– Planerings­tiden är lite extra helig, påpekar Emil Johanson.

– Ja, man behöver tänka längre framåt eftersom vi har fokus på Högskolan fredag och måndag. Så det kan bli lite svårt ibland, säger Jessica Wänerlöv.

Till hösten kommer en ny klass Ail-lärare börja på högskolan. Den första gruppen består både av de som tidigare vikarierat inom skolan och de som har ingen erfarenhet alls.

– Men de kommer troligtvis att känna sig bättre rustade för lärarjobbe­t. När de är klara så har de övat i 5,5 år, det måste ju ge någon effekt, säger Angelica Dahlman.

 ??  ??
 ?? Bild: Ida Österberg ?? Jessica studerar till lärare på Ail-utbildning­en på Högskolan Väst. Utbildning­en innebär att hon också jobbar på Brålanda skola. Här hjälper hon eleven Patricia Moldovan.
Bild: Ida Österberg Jessica studerar till lärare på Ail-utbildning­en på Högskolan Väst. Utbildning­en innebär att hon också jobbar på Brålanda skola. Här hjälper hon eleven Patricia Moldovan.
 ??  ?? Tillsamman­s med sin handledare är Jessica klasslärar­e för årskurs fem på Brålanda skola. Rektorn rekryterad­e Jessica till utbildning­en.
Tillsamman­s med sin handledare är Jessica klasslärar­e för årskurs fem på Brålanda skola. Rektorn rekryterad­e Jessica till utbildning­en.
 ??  ?? Jessica Wänerlöv tar en kaffepaus på högskolan med studiekamr­aterna Emil Johansson och Rasmus Nordgren.
Jessica Wänerlöv tar en kaffepaus på högskolan med studiekamr­aterna Emil Johansson och Rasmus Nordgren.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden