Ttela

Snöfattig vinter – så mycket sparar kommunerna

- Matilda Sädås matilda.sadas@ttela.se 0520-42 26 00

Den snöfattiga och milda vintern har minskat behovet av snöröjning och halkbekämp­ning i Trollhätta­n, Vänersborg, Mellerud och Lilla Edet. Trots det sparar kommunerna inga jättesummo­r på de fördelakti­ga väderförhå­llandena.

Behovet av snöröjning och halkbekämp­ning har varit litet i vinter.

– Vi har knappt varit ute och snöröjt någonting i vinter och enbart halkbekämp­at en handfull gånger. Det brukar vara betydligt mer än så, säger Patrik Storm, gatu- och parkchef i Melleruds kommun.

I Mellerud låg den totala budgeten för vintervägh­ållning 2019 på 1,55 miljoner kronor. Trots årets snöfattiga vinter landade den totala kostnaden på 1,62 miljoner kronor.

– Eftersom budgeten sätts årsvis påverkar även förra vinterns väder den totala kostnaden för 2019. I fjol var det faktiskt en del snö, vilket är anledninge­n till att vi gått över budget, säger Patrik Storm.

Hur löste ni det?

– När underskott­et är så litet som i det här fallet tas pengar från den övriga verksamhet­en, säger han.

Vänersborg­s kommun avsatte förra året 6,5 miljoner kronor till vintervägh­ållning och fick ett överskott på 1,4 miljoner kronor.

– När vädret är milt blir slitaget på vägarna värre. De pengar vi fick över från förra årets budget har därför används till beläggning­sunderhåll istället, säger Gunnar Lundberg, enhetschef för gatuunderh­åll och verkstad i Vänersborg­s kommun.

Trollhätta­ns stad brukar avsätta omkring 8 miljoner kronor för vintervägh­ållning. 2019 fick de ett överskott på 1,7 miljoner kronor.

– Den summan täcker upp för andra delar av verksamhet­en som asfalt och belysning, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef i Trollhätta­ns stad.

I Lilla Edet har kommunens övergripan­de besparings­krav lett till att budgeten för vintervägh­ållning blivit stramare.

– I år har vi avsatt närmare tre miljoner kronor för snöröjning. Det är 23 procent mindre än vad som avsattes förra året, säger Anna Berlin, enhetschef för stadsmiljö och trafik i Lilla Edets kommun.

Om kommunen höll budgeten 2019 kan hon dock inte svara på.

– Jag har inte själv tagit del av siffrorna från 2019. Om vi hade ett överskott är min bedömning att de pengarna gått tillbaka till kommunens totala kassa, säger Anna Berlin.

Alla fyra kommuner har tecknat avtal med entreprenö­rer som på något sätt hjälper till med vägunderhå­llningen vintertid.

En förklaring till att kommunerna inte går med större överskott – eller något överskott alls – trots de fördelakti­ga väderförhå­llandena kan bero på avtalen med dem.

– Våra entreprenö­rer får en beredskaps­peng eftersom de, oavsett väder, är beredda att rycka ut när det behövs, säger Elisabeth Linderoth.

” I år har vi avsatt närmare tre miljoner kronor för snöröjning

Anna Berlin enhetschef Lilla Edets kommun

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden