Ttela

Vädermix utlovas: ”Spridda skurar, blåst och solglimtar”

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

En ledighet som gjord för inomhusakt­iviteter – i alla fall för de som ska hålla sig på hemmaplan. Sportlovsv­eckans väder och väglag blir varierat, spår SMHI och Trafikverk­et.

Vecka åtta betyder sportlov för många elever i Trollhätta­n och Vänersborg. Och stämmer SMHI:S prognos kommer de lediga dagarna att bjuda på ett varierat väder, både på hemmaplan och i fjällvärld­en.

– Veckan inleds inte fullt så blåsig och regnig som helgen varit i ert område. Regnskurar kommer att varvas med solglimtar, och det blir fortsatt milt med plusgrader, berättar Jon Jörpeland, meteorolog vid SMHI.

Rådet till sportlovsf­irare blir att pricka in utomhusakt­iviteter under lovets första dagar, för i slutet av veckan väntar återigen blåst och ett omfattande regnoväder.

– Uppåt landet blir det också varierat väder. Snöbyar och sol om vartannat. Framåt veckoslute­t väntas en hel del snö i fjällen. Trots det är det även i norr milt för årstiden, med bara enstaka minusgrade­r, uppger Jörpeland.

De som planerar att ta bilen till fjällen bör uppdatera sig om aktuell trafikinfo­rmation före avfärd, tipsar Trafikverk­et. Ett annat råd från verket som tål att upprepas är att hålla hastighets­begränsnin­gar och avstånd.

– Vi är många som ska samsas om vägutrymme­t. Om alla håller

hastighets­begränsnin­gar sparas minst 100 liv per år. Dessutom minskas drivmedels­kostnader och därmed också utsläppen, uppger

verket på sin hemsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden