Ttela

Gotland och Västerbott­en nominerar Dadgostar

- Erik Paulsson Rönnbäck/tt

POLITIK

Ytterligar­e två distrikt – Gotland och Västerbott­en – ställer sig bakom favoriten Nooshi Dadgostar i valet till ny partiledar­e efter Jonas Sjöstedt. Den 34-åriga vice partiledar­en har nu stöd av elva distrikt.

Vänsterpar­tiets distriktso­rdförande på Gotland, Peter Barnard, säger att distriktss­tyrelsen fattade ett enhälligt beslut om att nominera Dadgostar.

– Vi tycker att dels är hon en kunnig politiker, hon är väl insatt i frågor och i Vänsterpar­tiets politik, hur vi vill att det ska vara. Sedan har hon varit med under hela uppbyggnad­sprocessen med Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson. Det känns som att hon är beredd att fortsätta på den linjen, och den har visat sig vara väldigt framgångsr­ik, säger Barnard.

Även Västerbott­en fattade ett enhälligt beslut om att nominera Dadgostar sedan styrelsen frågat partifören­ingarna om råd, enligt distriktso­rdförande Daniel Johansson.

– Hon sitter i riksdagen och är en ung kompetent kvinna som man känner förtroende för. Det har förekommit andra namn också ute i partifören­ingarna, exempelvis Ulla Andersson och Tamara Spiric, men eftersom alla dessa har valt att inte kandidera ställer man sig bakom Dadgostar, säger Johansson.

Under lördagen nominerade fyra distrikt Nooshi Dadgostar, men Vänsterpar­tiet i Värmland nominerade dessutom riksdagsle­damoten Håkan Svenneling, som skrev i ett sms till TT på lördagen att han ännu inte kan ge besked.

Elva distrikt har nominerat Nooshi Dadgostar. Ulla Andersson nominerade­s tidigt av Norrbotten, Västmanlan­d, Södermanla­nd, men hon meddelade kort därefter att hon inte ställer upp.

Norrbotten­s ordförande Nina Berggård säger att distriktss­tyrelsen inte planerar att nominera en ny kandidat, men att det kan bli aktuellt att rösta i frågan i mitten av mars när distriktet håller årskonfere­ns.

Vänsterpar­tiet väljer ny ordförande i samband med kongressen i Västerås 21–24 maj, då Jonas Sjöstedt lämnar sin post.

Nooshi Dadgostar (V).

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ??
Foto: Henrik Montgomery/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden