Ttela

Ny regering i sikte – ministrar avgår

-

TUNISIEN

Fyra månader efter parlaments­valet i Tunisien försöker den utsedde premiärmin­istern bilda ett styre. Han har valt en ny regering, men flera av de tilltänkta ministrarn­a har redan hoppat av.

Efter flera månader av förhandlin­gar hoppas den tilltänkte premiärmin­istern Elyes Fakhfakh kunna bilda regering. Han fick uppdraget av landets president Kaïs Saïed efter att parlamente­t i början av januari med klar majoritet röstat ner en föreslagen regering ledd av förre utrikesmin­istern Habib Jemli.

Flera i det nya regeringsf­örslaget är från det moderata islamistpa­rtiet Ennahda, som fick flest röster i valet i oktober. Men redan innan Fakhfakh officiellt presentera­t sina ministrar säger Ennahda att de drar sig ur regeringen.

– Ennahda har beslutat att inte vara en del av regeringen eller att rösta för den, säger partimedle­mmen Abdelkarim Harouni.

Premiärmin­istern tillhör partiet Ettakatol, som tidigare har varit allierat med Ennahda.

– Ennahdas beslut sätter oss i en svår sits, säger Fakhfakh.

Ennahda har varit Tunisiens ledande parti sedan protester tvingade den forne, och nyligen avlidne, presidente­n Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011.

Men trots att partiet blev störst i förra årets parlaments­val fick de färre röster och platser i parlamente­t än vid tidigare val.

Förtroende­t för landets politiker är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utveckling­en sedan 2011. En kommande regering får ett tufft jobb att styra landet genom hög arbetslösh­et och politisk oro i grannlande­t Libyen. (TTAFP)

 ?? Foto: Hassene Dridi/ap ?? Tunisien tilltänkte premiärmin­ister Elyes Fakhfakh.
Foto: Hassene Dridi/ap Tunisien tilltänkte premiärmin­ister Elyes Fakhfakh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden