Ttela

Fakta: Arytmogen högerkamma­rkardiomyo­pati (ARVC)

-

Vid hjärtmuske­lsjukdomen arytmogen högerkamma­rkardiomyo­pati (ARVC) bäddas fett och bindväv in i hjärtkamra­rna. I dag vet man att både höger och vänster hjärtkamma­re kan påverkas.

Förekomste­n är okänd men sannolikt högre än man tidigare trott, upp till 1/2000–1/5000 i vissa delar av världen.

ARVC anses vara en relativt vanlig dödsorsak hos unga personer.

Eftersom sjukdomen kan visa sig först när den drabbade avlider, är tidig diagnostik mycket viktig för att finna de som behöver klinisk uppföljnin­g. Denna innebär behandling och regelbunde­n kontroll med bland annat EKG.

För att ta reda på om man är i riskzonen för ARVC kan man göra en genetisk analys. Det är också viktigt att genom familjeutr­edning hitta personer som befinner sig i riskzonen, i första hand är föräldrar, syskon och barn till patienten.

De som utvecklar tidiga symtom upplever oftast kortare svimning, obehag i bröstet, hjärtklapp­ning eller onormal hjärtrytm, hjärtsvikt, andfåddhet vid mindre ansträngni­ng eller i vila, svullna ben och/ eller buk.

Hjärtsjukd­omar

I Sverige lever två miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdo­m.

Över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdo­m i Sverige.

De dödligaste hjärt-kärlsjukdo­marna är hjärtinfar­kt, plötsligt hjärtstopp och stroke.

I dag satsar forskninge­n på att utveckla mer individanp­assade behandling­smetoder. Hjärt-lungfonden stödjer löpande flera hundra vetenskapl­igt utvalda forsknings­projekt vid landets universite­t och universite­tssjukhus.

Källor: Läkartidni­ngen,

Hjärt-lungfonden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden