Ttela

Roger Karlsson investerar för framtiden

Roger Karlsson brinner för Vänersborg – och framför allt för näringsliv­et. Sedan unga år har han axlat en mängd olika roller inom en rad olika företag innan han tog steget och blev egen företagare.

- Madeleine Bäckman

Nu vill han vara med och främja nya projekt genom att investera.

– Jag har gjort en del misstag längs min väg, men alltid lärt mig av dessa, så nu brukar jag säga att jag sitter säkert, säger han och skrattar.

Sedan Roger Karlsson föddes har han varit sin hemstad, Vänersborg, trogen.

Han växte upp i Botered och Blåsut i Vänersborg tillsamman­s med sin sex år äldre storebror, som han senare kom att driva företag tillsamman­s med.

– Vi är verkligen extremt olika. Men dynamik uppstår oftast när man har olika idéer och kunskap, säger han.

Viljan att jobba och tjäna sina egna pengar infann sig tidigt hos Roger. Redan som 13-åring ville han ta sitt musikintre­sse till en högre nivå. Han arbetade extra i en skivbutik och började DJ:A.

– Jag har fått berättat för mig att jag, i sjunde klass, frågade min biologilär­are på Huvudnässk­olan om jag kunde få vara DJ på niornas skoldans, säger Roger.

Och på den vägen är det. Åren som följde fortsatte han att vara verksam som DJ, vid sidan av olika ströjobb, som han uttrycker det.

– Jag förstod inte riktigt varför jag skulle gå gymnasiet. Jag provade allt möjligt istället, som att stå i godisbutik och att jobba på Saab.

” Jag har alltid tyckt att det är roligt att skapa möten och få folk att hitta till varandra

Med sin känsla för affärer kan man tro att Roger har en lång utbildning bakom sig. Så är inte fallet. All hans kunskap bygger på lång erfarenhet. Det hela började med att han som ung kom i kontakt med ett byggföreta­g som skulle starta en maskinuthy­rning i Vänersborg. Roger berättar att han började arbetet utan några som helst förkunskap­er, utan lärde sig under arbetets gång.

1991 fick han en förfrågan om att börja jobba på ett företag i Trollhätta­n där han senare blev platsansva­rig. Det var också där han för första gången kom i kontakt med norska Stavdal som ville göra företaget till sitt förvärv.

– Jag var med i starten när de drog igång sin verksamhet i Sverige.

Efter en avstickare till Ramirent återvände han sedan till Trollhätta­n. Då bestämde han sig för att, tillsamman­s med sin bror och kollegan Mikael Johansson gå in och bli delägare i Stavdal i Trollhätta­n. I samma veva köpte de loss ett bolag i Lidköping och tog med sig dess ägare som kompanjon.

Roger berättar att tanken var att fortsätta franchisea­vtalet till 2018.

– Men 2016 sålde vi det lite impulsivt.

Han fortsätter:

– Jag ångrar det fruktansvä­rt mycket. Det var inte helt genomtänkt och efter att vi hade sålt kändes det väldigt tomt för mig, framför allt eftersom många förknippad­e mig som person så pass starkt med varumärket. Det bidrog till att det blev en lång mental skilsmässa.

Men försäljnin­gen öppnade

samtidigt nya dörrar för Roger. Under tiden som han arbetat ideellt för IFK Vänersborg har han passat på att träffa en rad olika företag för framtida samarbeten.

Hans jakt gav resultat. Idag har han investerat i en rad olika bolag, alla med en sak gemensamt: framtiden.

– Jag har gjort en del misstag längs min väg, men alltid lärt mig av dessa, så nu brukar jag säga att jag sitter säkert, säger han och skrattar.

Han har även gått in som delägare i solcellsfö­retaget Solviq där han även kommer att arbeta operativt.

Trots att Roger har många bollar i luften så intygar han att arbetet tar upp betydligt mindre av hans tid idag.

– Jag jobbade kopiöst mycket när de äldsta barnen var små och hjälpte dessutom till i föreningsl­ivet.

– Det blev en vändpunkt för mig när min yngsta dotter föddes. Sedan dess har jag lagt mer tid på familjen, fortsätter han.

Men med 50-årsdagen i antågande har han funderat en del på vad han hittills inte hunnit med i karriären.

– Jag har alltid gillat företagsut­veckling, marknadsfö­ring och reklam. Men har också börjat intressera mig ännu mer för radio och podcast.

– Jag har märkt vilken tyngd det ligger i att utveckla goda relationer. Jag har alltid tyckt att det är roligt att skapa möten och få folk att hitta till varandra, så att hitta en möjlighet att jobba mer mot den inriktning­en i framtiden hade tilltalat mig.

 ??  ?? Roger Karlsson har alltid varit intressera­d av musik och började DJ:A redan som ungdom. Även idag händer det att han spelar, men är det något han fått mersmak för nu så är det uppdrag som konferenci­er, säger han.
Roger Karlsson har alltid varit intressera­d av musik och började DJ:A redan som ungdom. Även idag händer det att han spelar, men är det något han fått mersmak för nu så är det uppdrag som konferenci­er, säger han.
 ?? Bild: Madeleine Bäckman ??
Bild: Madeleine Bäckman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden