Ttela

IFK:S vann sin final på Studentern­as

De var uträknade, men IFK Vänersborg reste sig på nio och lyckades greppa det sista halmstrået. Segern mot Sirius gör att kamraterna­s säsong nu är över. – Det är en otroligt bra känsla just nu, säger Ifk-målvakten Kimmo Kyllönen.

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se

Efter en tung säsong var det på söndagseft­ermiddagen dags för IFK Vänersborg­s öde att avgöras; Kval eller inte kval?

För alla sportälska­re var matchen mellan Sirius och IFK en riktig dröm, en direkt avgörande match mellan två lag som både kämpade för att undvika kval men där bara en skulle lyckas.

Efter första 45 såg det ut som att det laget skulle bli IFK Vänersborg, men så hade de ju också vinden i ryggen. Frågan var hur mycket det egentligen påverkade?

– Vi pratade om att utnyttja medvinden i första och gasa direkt, säger Emil Viklund.

Och det gjorde man. Innan tre minuter var spelade hade Emil Viklund tryckt in 1–0 på egen retur.

– Det var väldigt skönt att få utdelning direkt, säger målskytten.

Felix Callander följde upp med att även han göra mål på egen retur innan Juho Liukkonen avslutade första halvleks målskytte med att dra in 3–0 på hörna.

För Sirius del var det tyngre. Det hann gå 22 minuter innan hemmalaget ens hade ett skott på mål, och de lyckades egentligen aldrig riktigt pressa IFK under första halvlek.

Men så var det ju det där med medvinden, skulle den ge Sirius vind i seglen i andra?

Ingenting i inledninge­n av den andra halvleken vittnade om det. I stället för massivt tryck från hemmalaget fixade Koch en straff direkt och Juho Liukkonen, som tagit över rollen som straffskyt­t efter Joakim Hedqvists sorti, drog säkert in 4–0. Ett mentalt viktigt mål för IFK.

Kamraterna fortsatte sedan pumpa

på vilket föranledde Sirius tränare Esa Määttä att ta timeout redan efter 58 minuter.

Det gav viss effekt.

Med knappa 25 minuter kvar av matchen skapade Sirius ett bra tryck mot Ifk-målet med bland annat flera hörnor som följd. Men ett uppoffrand­e spel av både Niclas Nyqvist och Simon Blomqvist samt en drömräddni­ng av Kimmo Kyllönen såg till att hemmalaget förblev mållöst.

Sirius fortsatte sedan skapa viss oreda i Ifk-försvaret, och det ska erkännas att kamraterna emellanåt klarade sig undan med blotta förskräcke­lsen. Till slut fick Sirius också in ett reducering­smål, men då var det redan försent.

Nu väntar kval för Uppsala-laget, medan IFK kan ta semester.

– Det är så jävla skönt. Efter Aik-förlusten var vi inställda på att det var kval som gällde och att vi fram till dess skull jobba på prestation­erna, men nu står vi här och slipper kvala, säger Juho Liukkonen.

 ??  ?? Det var stor glädje hos Juho Liukkonen, Simon Blomqvist och resten av Ifk-gänget efter att domaren blåst av matchen på Studentern­as.
Det var stor glädje hos Juho Liukkonen, Simon Blomqvist och resten av Ifk-gänget efter att domaren blåst av matchen på Studentern­as.
 ?? Bild: Peter Bohlin / Frilansfot­ograferna ??
Bild: Peter Bohlin / Frilansfot­ograferna
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden