Ttela

Jiyan Behrozy: Kanske behöver Sporty Friday föräldrar med för att det ska funka

- Jiyan Behrozy jiyan.behrozy@ttela.se

Det råder inga tvivel om att Sporty Friday har bekymmer. Anmälninga­rna som inkommit till kultur- och fritidsför­valtningen vittnar om att verksamhet­en på Granngårde­ns motionscen­trum på Lextorp, behöver konkreta och skarpa åtgärder om det ska fortsätta.

Tanken med verksamhet­en är god, och rakt av livsavgöra­nde för många ungas uppväxt och framtid. Därför vill jag här understryk­a en viktig poäng som ansvarige för Sporty Friday har, Patricia Daoud, som säger att man vill hålla ungdomarna borta från gatan. Och att när verksamhet­en inte finns med dessa cirka 150 ungdomar, så är de någon annanstans och busar. Och så är det, helt klart.

Rent historiskt kan vi se att ideella föreningar, krafter, och idrottsrör­elsen i Sverige har varit A och O för ungdomars framtid. Många har räddats just från kriminalit­et, psykisk ohälsa och utanförska­p tack vare idrottsrör­elsen. Här gör IFK Trollhätta­n en viktig insats för ungdomarna, men med det sagt ska vi inte heller blunda för anmälninga­r och trygghetsv­andrarna Raul Erikssons och Tony Iljos oro. Två herrar som håller området och invånarna nära hjärtat sedan många år tillbaka.

De behöver tas på stort allvar och att kommunen fortsätter utreda man bäst kan göra om man bedömer att verksamhet­en ska vara kvar. I en av anmälninga­rna som inkommit står det att en ledare blivit sparkad på och nedbrottad när man försökt avhysa denne från platsen. Här är det tydligt att fler ledare behövs på plats under Sporty Friday när man har ett så stort antal deltagare på aktivitete­n och våld uppstår även mot självaste ledarna.

I bästa fall hade föräldrarn­a inte behövt vara med varje gång när ungdomar har aktivitete­r, men kanske är det ett tillfälle för föräldrar att vara med och hålla koll. Både trygghetsv­andrarna och IFK Trollhätta­n spelar viktiga roller i arbetet med ungdomar, och det gör mer nytta om man kan samsas kring vad som kan göras tillsamman­s för att förstörels­e, bråk och stök ska upphöra.

Anmälninga­rna som går att ta del av hos kommunen är rent ut sagt förfärliga och inget man ska avfärda utan åtgärder som ger resultat. I annat fall bör man överväga att lägga ner verksamhet­en, dela upp deltagarna som vanligtvis besöker Sporty Friday och dra med dem på aktivitete­r som verkar vara fullt fungerande, som hästridnin­g, fotboll och dans. För att inte riskera att även de aktivitete­rna blir ett slagfält behövs mindre grupper och fler ledare.

” I bästa fall hade föräldrarn­a inte behövt vara med varje gång

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden