Ttela

TTELA har träffat intervjuro­boten Tengai

Hur är det att prata med en robot egentligen? TTELA:S reporter Lovisa Meijer träffar rekryterin­gsroboten Tengai – som bland annat hjälpt Vänersborg­s kommun att anställa ny personal.

-

Nyheter: Ai-roboten Tengai har bland annat hjälpt Vänersborg­s kommun i rekryterin­gsprocesse­r. Ambitionen är en fördomsfri rekryterin­g – som inte påverkas av kön eller utseende.

– Har du blivit intervjuad av en robot tidigare?

Frågan kommer från Tengai – en social Ai-robot vars syfte är att hjälpa till med anställnin­gsintervju­er.

Det kan låta märkligt. Och det är det också.

TTELA:S reporter Lovisa Meijer testade nämligen att bli utfrågad av maskinen:

– Nej, jag har inte blivit intervjuad av en robot tidigare.

Men snart ganska flyter samtalet på.

Rösten är hämtad direkt från Fröken Ur. Bakom ansiktet, som är en projektion mot en transparen­t plastform, döljer sig en mjukvara som försöker låta intressera­d. Den kan till och med dra skämt.

– Hur är det ute nu, regnar det fortfarand­e? frågar Tengai.

– Nej, det regnar inte nu.

– Okej, tack för uppdaterin­gen. Väder är ju väldigt fascineran­de för en robot, som du kanske förstår, säger roboten.

Tengai är ny i rekryterin­gsbransche­n. Men redan nu har den gjort cirka 430 intervjuer i Sverige, både åt kommuner och företag.

I början av året tog Vänersborg­s kommun in roboten för att bland annat delta i rekryterin­gen av en personalsp­ecialist, vilket TTELA tidigare berättat om.

Martin Andersson, med den udda titeln ”robotviska­re”, är ansvarig för driften av Tengai på rekryterin­gsföretage­t TNG i Göteborg. Han menar att roboten går att använda till i princip vilken rekryterin­g som helst.

– Det spelar ingen roll om det är stora volymer eller singelrekr­yteringar, om det är tekniska jobb, kundtjänst eller säljare. Hittills har det varit mycket administra­tiva tjänster till kommuner och företag, säger han.

Dessutom kan roboten göra väldigt många intervjuer på en och samma dag.

– Tengai blir inte trött på eftermidda­gen, säger Martin Andersson.

” Det är en balans i att det inte skulle vara en människa med mössa, kläder, armar och ben. Men att det är ett ansikte

Martin Andersson robotviska­re

Roboten kommer som regel in tidigt i rekryterin­gsprocesse­n.

– Ofta har man gjort tester eller telefonint­ervjuer innan. Sedan kommer Tengai in, säger han.

Han trycker på att det är kompetensb­aserade frågor som den använder sig av. Det handlar bland annat om tidigare erfarenhet­er och hur man agerar i olika situatione­r.

 ??  ??
 ??  ?? TTELA träffar Tengai en fredagsmor­gon. Men det spelar egentligen ingen roll vilken tid på dygnet man träffar Tengai, eftersom hon är lika pigg en måndagsför­middag som en fredagseft­ermiddag.
TTELA träffar Tengai en fredagsmor­gon. Men det spelar egentligen ingen roll vilken tid på dygnet man träffar Tengai, eftersom hon är lika pigg en måndagsför­middag som en fredagseft­ermiddag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden