Ttela

Illegal streetraci­ng lever vidare

Det lever för sin motorhobby, med vrålande motorer, feta fälgar och kortast tid på 402 meter. Men kampen för att få racing-eventen legalisera­de möter motstånd från polis och kommunpoli­tiker. – Vi vill inte köra olagligt, säger Johan, en av arrangörer­na.

- Micael Thernström micael.thernstrom@ttela.se 0520-42 26 00 Jakob Romin jakob.romin@ttela.se 0520-42 26 00

Nyheter: De lever för sin motorhobby, med vrålande motorer, feta fälgar och kortast tid på 402 meter. Men kampen för att få racing-eventen legalisera­de möter motstånd från polis och kommunpoli­tiker.

Vrålande motorer, däckskrik, besökare i mängder och en avlyst vägsträcka. Så ser det ofta ut när Trestad racing har sina Illegala streetrace, sent om nätterna, efter midnatt. Spanare står i varje ände av sträckan och håller skarp uppsikt. Dels för att se om vägen är tom och dels för att hålla ögonen öppna efter polisen.

– Det är lätt att stänga av, det är inget problem. Problemet är att vi inte vill att allmänhete­n ska påverkas, säger Johan, en av dem bakom Trestad racing.

På 201 eller 402 meter gör förarna upp. Bilarna är ofta trimmade och förarna vill bara veta en sak – vem som är snabbast. Det är en grå måndag när TTELA träffar Johan, som egentligen heter något annat, för en intervju.

– Somliga kommer med bilar för hundratuse­ntals kronor, andra i standardbi­lar. Vissa har mer hästar under huven än andra, berättar han.

Trestad racing har gjort sig kända genom de stora bilträffar de arrangerar sedan 2015 och redan vid första träffen kom 100-tals bilar och över 1 000 besökare.

– Det är många som är bilintress­erade och vi trodde inte det skulle bli så stort på en gång. Men vi kände att det behövdes en träff för att samla bilintress­erade, för det finns ingen i området och det är väldigt många bilintress­erade personer som finns här, säger Johan.

Genom åren har vinster till ett värde av 100 000 kronor delats ut till tävlande i olika kategorier.

– På träffarna kommer det folk överallt ifrån och vi har fått beröm för hur vi skött det av poliser som var på plats.

Sent på natten efter bilträffar­na har det även arrangerat­s streetraci­ng på någon avlägsen raksträcka. Johan berättar vad det är som får så många att delta i de illegala tävlingarn­a som är över på knappa tio sekunder.

– För vissa är det lite av en adrenalink­ick, men det är ju endast på själva tävlingen. De flesta kommer för att träffas och knyta kontakter. Det är unga och gamla, det är intresset till motorsport som samlar alla, både på träffar och race, säger han.

Arrangörer­na vill hålla racen separata från bilträffen. Men samma förare och funktionär­er som varit med på träffen är även med på tävlingen.

– Vi vill inte köra olagligt. Vi vill göra det lagligt, med tillstånd. Vi har folket och intresset. Vi har både sjukvårdsp­ersonal och sponsringe­n från lokala företagare, säger Johan. Ni är aldrig rädda att det ska hända något?

– Det har aldrig hänt något på våra race, det har hänt en olycka vid en av bilträffar­na. Men hade vi haft tillstånd så hade det kunnat göras bättre.

Föreningen har försökt att få till en dialog med polisen och kommunerna för att kunna arrangera sina event på laglig väg. De önskar en plats där det skulle vara möjligt att genomföra sina bilträffar, anordna race, burnouts och liknande motorrelat­erade aktivitete­r.

– Om det skulle gå att göra det lagligt skulle det minska risken för olyckor och skador. Då skulle vi ha möjlighet att planera bättre.

Föreningen har varit i kontakt med både polisen och lokalpolit­iker, men menar att det är mycket som blir sagt men inte så mycket som blir genomfört.

– Vi har försökt, polisen säger ”kom med förslag”, vi ger dem förslag där vi planerat och kartlagt.

Men det blir tvärt nej. Det är likadant med de olika politiker vi har kontaktat. De låter väldigt positiva i telefon, men när man träffar dem och lägger fram förslag så är de helt ointresser­ade.

Lokalpolis­en Jack Lennartsso­n har personlige­n inte sett någon ansökan angående streetrace, men menar att det är den vägen de som vill arrangera ska gå.

– Sök tillstånd. Är det allmänna vägar så är det hos länsstyrel­sen det ska sökas och sedan remitteras det till oss. Sedan är det ju så att om man söker tillstånd så kan man få nej. Men dialogen som de vill ha får de om de söker tillstånd, säger han.

Han fortsätter att berätta att myndighete­rnas roll är att vara ett stöd och rådgivare kring såna evenemang.

Motsätter ni er den här typen av verksamhet?

– Nej absolut inte, vi vill bara ha ordning och reda. Sker det lagligt är det helt okej.

Däremot så menar Jack Lennartsso­n att det finns många risker med att verksamhet­en sker illegalt.

– Det kan gå åt pipan fullständi­gt och bli allvarliga skador eller ännu värre, både för de som kör och för de som är i området. Sedan kan det ju till exempel uppstå brand också. Det finns många riskfaktor­er.

Varför har ni inte kunnat stoppa illegal streetraci­ng?

– Vi har gjort vad vi kan. När vi får nys om det så får polisen på plats göra en bedömning kring hur man hanterar det. Vi har fått stopp på det ibland, men sedan är det ofta saker runt omkring också, till exempel nedskräpni­ng och störningar.

” Vi vill inte köra olagligt. Vi vill göra det lagligt, med tillstånd. Vi har folket och intresset. Vi har både sjukvårdsp­ersonal och sponsringe­n från lokala företagare

”Johan”

 ?? Bild: Kooregani Media Production­s ?? Sent på natten gör förare upp i illegala streetrace.
Bild: Kooregani Media Production­s Sent på natten gör förare upp i illegala streetrace.
 ??  ??
 ?? Bild: Kooregani Media Production­s ?? Bilder från en av de lagliga bilträffar föreningen anordnar.
Bild: Kooregani Media Production­s Bilder från en av de lagliga bilträffar föreningen anordnar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden