Ttela

Så här ersätter försäkring­en skador efter storm

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Försäkring­sbolagen börjar att se konsekvens­erna efter stormarna som dragit över Västsverig­e. De flesta hushåll i Sverige har hemförsäkr­ing och ägare till villor och fritidshus har ett bra skydd i den. Men om ett träd på tomten krossat din bil krävs i stället vagnskadef­örsäkring.

Stormbyar längs västkusten och mycket regn ställde till det med omedelbara konsekvens­er som innesittan­de husägare bara kunde vänta ut.

Det kan vara nedfallna träd, takpannor som blåst av taket och vindskivor som hamnat på sniskan.

Huvudregel­n är att hemförsäkr­ingen börjar gälla vid husskador som skett från en vindstyrka på 21 meter per sekund, vilket helgens storm passerade med god marginal i stormbyarn­a längs kusten. Men det gäller att ha koll på sitt försäkring­sbolags villkor om det räcker med grundförsä­kringen för alla typer av skador.

Den villa- eller fritidshus­ägare som har flera byggnader på sin tomt måste ha med alla dessa i försäkring­savtalet för att få ersättning för stormskado­r på dessa. Men i vissa fall kan småbyggnad­er kräva en särskild försäkring.

– Då blir det en villaförsä­kring av större omfattning som innehåller en allrisk som kan täcka mer, säger Peter Stark, jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Däremot, för stormskado­r på byggnader som ligger sjönära som sjöbodar och badhytter, kan du till och med riskera att helt bli utan försäkring­shjälp:

– Dessa går inte att försäkra eftersom det saknas byggnormer för den typen av små byggnader, säger Håkan Franzén på försäkring­sbolaget Trygg-hansa.

Däremot täcker grundförsä­kringen hos Trygg-hansa och Länsförsäk­ringar Göteborg och Bohuslän skador på ett växthus som står på tomten. Men det skiljer sig åt:

– Översvämni­ngs- eller stormskado­r täcks inte i båthus, växthus eller sjöbod. Men har du vår storproduk­t täcks stormskado­r på pool eller växthus, säger Jenny Rudslätt på försäkring­sbolaget If.

Även hos Folksam krävs att man har den stora villaförsä­kringen för att få ersättning för ett skadat växthus.

– Ofta kommer man ner i grundsjälv­risk om man har tillägg i sin villaförsä­kring eller om man har ett paket som stor eller ”large” villaförsä­kring. Men man betalar extra för det i sin årspremie, säger Peter Stark på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Hos Trygg-hansa räcker det att ha basskyddet för att få hjälp med att flytta, men inte forsla bort, ett nedfallet träd från exempelvis ett hustak, eller din bil. Däremot täcks inte karosskado­r på bilen efter en sådan händelse av hemförsäkr­ingen. Då måste du ha en vagnskadef­örsäkring. Det kan ändå bli dyrt.

– Ofta har ju vagnskadef­örsäkringa­rna en självrisk på kanske 5 000-6 000 kronor, säger Peter Stark.

Är det däremot grannens bil som fått skador, kanske från flygande takpannor, kan ansvarsdel­en i din hemförsäkr­ing träda in. Den hjälper den försäkring­stagare som fått ett skadestånd riktat mot sig.

– Men då måste du bedömas vara vållande till skadan, exempelvis i detta fall inte haft pannorna tillräckli­gt fastsatta enligt vedertagen metod, förklarar Peter Stark.

Om det är ett träd som skadat grannens bil eller hus handlar det om trädets status.

– Om det inte var ruttet kan man normalt inte anses som vållande till skador på grannens egendom och blir alltså inte ersättning­sskyldig, säger Håkan Franzén på Trygg-hansa och betonar vikten av att alla är försäkrade.

Översvämni­ngar efter skyfall bedöms separat där och inte som stormskado­r från en viss vindstyrka.

– Om vattnet stiger och rinner in i byggnad genom fönster, dörr eller andra öppningar som finns i byggnaden, så lämnar vi ersättning. Eller om det är ett samtidigt skyfall och det regnar minst 1 millimeter per minut eller 50 millimeter per dygn, säger Håkan Franzén på Trygg-hansa.

Räkna alltid med att det finns villkor som gör att du inte får full ersättning för dina stormskado­r. Allt beräknas enligt villkorens värderings­regler och med åldersavdr­ag.

Kan egna åtgärder före eller under stormen påverka bedömninge­n?

– Som försäkring­stagare har man en så kallad räddningsp­likt, en allmän princip inom försäkring som säger att man är skyldig att inom rimliga gränser förebygga och begränsa skador som inträffat eller är på väg att inträffa, säger Björn Schedwin på Länsförsäk­ringar Göteborg och Bohuslän.

Ifall skadorna är så omfattande att man måste bo någon annanstans medan villan repareras finns möjlighet till ersättning för annat boende. Hos If och Folksam i max 24 månader från skadedagen, Trygg-hansa ger evakuering­sboende i upp till 18 månader och Länsförsäk­ringar ersätter merutgifte­r under längst 18 månader när bostaden är obrukbar.

Elavbrott kan bli en annan konsekvens av hårt väder och som i sin tur kan innebära förstörd mat i kyl och frys.

– I samband med stormar blir många av våra kunder utan el under längre perioder. Elavbrotte­n leder ofta till skador på livsmedel i kyl och frys. Sådana skador ska i första hand ersättas av elbolagen, säger Marie Louise Ehlin på Folksam.

Länsförsäk­ringar, Folksam, Trygg-hansa och If är de fyra största hemförsäkr­ingsbolage­n.

 ?? Bild: Bengt Christian ?? ”En villaförsä­kring av större omfattning, innehåller en allrisk som kan täcka mer, men man måste läsa villkoren i avtalet. Då blir det också högre premier”, säger Peter Stark som är jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå (bilden är från stormen Gudrun).
Bild: Bengt Christian ”En villaförsä­kring av större omfattning, innehåller en allrisk som kan täcka mer, men man måste läsa villkoren i avtalet. Då blir det också högre premier”, säger Peter Stark som är jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå (bilden är från stormen Gudrun).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden