Ttela

Dalslandsk­ommuner vill själva förmedla jobb

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Förra året försvann Arbetsförm­edlingen från Mellerud. Men i en skrivelse önskar kommunen stöd för att tillsamman­s med Dals-ed och Bengtsfors själva kunna förmedla jobb och utbildning­ar i regionen. – Vi borde få prova okonventio­nella metoder för att ta ett ökat ansvar, säger Melleruds kommunstyr­elseordför­ande Morgan E Andersson (C).

30 september 2019 stängde Arbetsförm­edlingen totalt 22 av sina kontor i Västra Götaland, varav två i Mellerud och Dals-ed.

Nu vill de två kommunerna tillsamman­s med Bengtsfors upprätta en egen form av regional arbetsförm­edling, något som Dalslännin­gen var först med att rapportera om.

– Vi är ju lite oroade för vad det innebär för oss som kommuner att inte ha någon arbetsförm­edling, och för de som står längst ifrån arbetsmark­naden. Som kommun har vi kompetens och har ett ansvar för våra invånare, så för oss är det viktigt att medborgare kan lotsas till utbildning eller sysselsätt­ning, säger Melleruds kommunstyr­elseordför­ande Morgan E Andersson (C) till TTELA.

Någon regelrätt arbetsförm­edling är det däremot inte tal om, snarare hoppas kommunerna få ekonomiskt stöd från staten för att kunna hjälpa arbetslösa invånare i respektive kommuner och att fungera som ett slags ombud för myndighete­n.

– När vi tar upp frågan om utbildning­ar så är det en sådan typisk fråga där kommunerna skulle kunna jobba tillsamman­s, på samma sätt som vi gör i flera andra frågor. Vi har skickat en skrivelse till arbetsmark­nadsminist­ern, civilminis­tern och Arbetsförm­edlingens generaldir­ektör där andemening­en är att vi borde få prova okonventio­nella metoder för att ta ett ökat ansvar, säger Morgan E Andersson (C).

Behovet skiljer sig däremot i de tre kommuner, poängterar han. I Bengtsfors och Dals-ed finns i dag ingen arbetsförm­edlare, samtidigt som det i Mellerud finns en privat arbetsförm­edlare.

– Vi vill på inget sätt bråka med den aktören som finns hos oss, snarare vill vi kunna samspela. Jag tänker kanske mindre i kontorster­mer och mer i att vi verkligen jobbar ihop. Det finns inga ”quick fixes”, säger han.

Vad hoppas ni att skrivelsen får för utfall?

– Naturligtv­is att regeringen lyssnar och tillåter en pilotverks­amhet för den här delen av Dalsland. Vi har redan tagit på oss uppgifter som rätteligen ligger på staten, men är beredda att ta rollen att vara en länk till utbildning eller regelrätt sysselsätt­ning – för jag tror att vi kan bli ännu vassare.

” För oss är det viktigt att medborgare kan lotsas till utbildning eller sysselsätt­ning

Morgan E Andersson (C) kommunstyr­elsens ordförande, Mellerud

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden