Ttela

Ny chans att skrota fritidsbåt­en gratis

-

Nu får svenska båtägare en ny chans att få sina gamla, uttjänta båtar skrotade utan kostnad. Det är tredje gången Havs- och vattenmynd­igheten avsätter pengar till båtskrotni­ng, vilket ska bidra till en renare havsmiljö.

Havs- och vattenmynd­igheten (Hav) har tillfört mer pengar till skrotning av uttjänta fritidsbåt­ar, vilket Mitti skrivit om. Första gången skrotnings­premien infördes var hösten 2018 och sedan dess har pengar skjutits till ytterligar­e en gång och nu kommer alltså påfyllning igen.

– Det har varit en sådan otrolig efterfråga­n, så många gånger har folk fått ställa sig i kö. Det visar på hur stort problemet möjligtvis är. Det finns otroligt mycket båtar som måste omhänderta­s. De kan stå övergivna i marinor och kanske läcker till exempel olja. Eller så handlar det om äldre människor som inte vet vad de ska göra av sin båt när de inte längre är i skick för att använda den, säger Lisa Bredahl Nerdal, utredare vid Hav.

Hon säger att skrotnings­premien hittills förstås inneburit att många gamla båtar omhänderta­gits men också att kännedomen ökat om att det går att skrota och återvinna en fritidsbåt som gjort sitt.

Fram till 31 december i år kan fritidsbåt­ar upp till tre ton skrotas gratis på några av de 25 insamlings­platser som finns i landet. Om pengarna tar slut innan dess upphör erbjudande­t om gratis skrotning att gälla.

– Det har varit otroliga vinster bara av att det här har gjort att många känner till att systemet finns. Så även om premien inte förlängs i framtiden så vet väldigt många människor att möjlighete­n finns och att man kan återvinna sin båt, säger Lisa Bredahl Nerdal.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Nu ges ytterligar­e en chans för båtägare att skrota gratis.
Bild: Henrik Montgomery/tt Nu ges ytterligar­e en chans för båtägare att skrota gratis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden