Ttela

Mycket blåsigt men få olyckor i stormen Dennis kölvatten

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Nästintill stormvinda­r blåste det under måndagen i TTELA:S område. Flera västsvensk­a samhällen hamnade under vatten, men kommunerna runt Vänern har kalrat sig relativt smärtfritt. Men även under tisdagen väntas det blåsa rejält.

Sedan söndagen har SMHI gått ut med flera vädervarni­ngar i TTELA:S område, bland dem en klass ett varning för mycket hårda vindbyar.

– Varning gäller hela måndagen, men kollar vi framåt väntas det fortsätta blåsa hårda vindbyar under tisdagen, sa Linus Karlsson, jourhavand­e meteorolog på SMHI på måndagsför­middagen.

Vid lunchtid på måndagen blåste det 22 meter per sekund i TTELA:S område, vilket är strax under gränsen för storm (som går vid 24,5 meter per sekund).

För Göta älv gäller en varning för höga flöden från söndag och framåt på grund av stora regnmängde­r som fallit. Även i Upperudsäl­ven, från Lennartsfo­rs och nedströms, är det risk för höga flöden från mitten av veckan och framåt enligt SMHI.

Från Dalsland och söderut varnar SMHI även för höga flöden i våra sjöar, även det på grund av regn.

Runt om i Västsverig­e har det varit begränsad framkomlig­het på grund av översvämni­ng under måndagen. Centrala Uddevalla drabbades av översvämni­ngar på gatorna och även mindre samhällen så som Henån, Grebbestad och Fjällbacka står under vatten. Dessutom fick en fiskbutik i Hunnebostr­and extra fint besök av sälen Sally som kunde simma hela vägen in i butiken på grund av det höga vattenstån­det.

På räddningst­jänsten har de dock inte märkt av Dennis framfart något nämnvärt.

På Stallbacka­bron välte en bil med släp vid lunchtid på måndagen, vilket stoppade trafiken i drygt en timme.

Utöver detta säger Simon Willner, inre befäl, att räddningst­jänsten inte varit ute på vare sig fallna träd, översvämni­ngar eller andra mindre kriser till följd av det besvärliga vädret.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Från på blåsten i helgen.
Bild: Johan Nilsson/tt Från på blåsten i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden