Ttela

Skolverket­s bedömning: Slöjförbud inte tillåtet

-

Att förbjuda skolelever att bära slöja är inte tillåtet, enligt Skolverket­s bedömning. Ett förbud skulle strida mot religionso­ch yttrandefr­iheten.

– Vi uttalar oss bara generellt. Där anser vi att det inte är tilllåtet att införa ett generellt förbud mot att bära slöja i skolan, säger undervisni­ngsrådet Emelie Högberg till TT.

Bedömninge­n är att ett sådant förbud skulle strida mot religions- och yttrandefr­iheten, som regleras i regeringsf­ormen och Europakonv­entionen, och dessutom mot den svenska diskrimine­ringslagst­iftningen.

– Det skulle vara möjligt att begränsa grundlägga­nde frioch rättighete­r om man gör det genom lagstiftni­ng och det är riksdagen som har makten att göra det. Men man har i dagsläget inte beslutat om någon sådan lagstiftni­ng, säger Högberg.

I några kommuner har kravet på att införa slöjförbud även omfattat kommunanst­älld personal.

Tomas Björck, arbetsrätt­schef inom Sveriges kommuner och regioner (SKR), understryk­er att det är upp till kommunpoli­tiker att fatta vilka beslut de vill och att SKR inte har några synpunkter på det.

Men vilken effekt ett sådant förbud skulle ha vet man först när det enskilda fallet prövats i domstol.

Å ena sidan kan arbetsgiva­ren i grund och botten bestämma om personalen­s klädsel, till exempel att alla ska bära en viss uniform. Å andra sidan finns personliga fri- och rättighete­r som regleras i lag.

– Effekten av ett sådant förbud, om det genomförs, får bedömas i varje enskilt fall utifrån de krav som verksamhet­en ställer och utifrån de intressen som då ska vägas mot varandra, säger Tomas Björck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden