Ttela

Expert: ”Besegra Trump är den övergripan­de frågan”

- Tina Magnergård Bjers/tt

USA

Demokrater­nas ojämna primärvals­turné skakar över USA. Bakom stängda dörrar fruktar partistrat­eger att splittring­en är för stor – att ingen aspirant är stark nog att säkra presidentk­andidature­n. Det hela kan sluta med en dramatisk uppgörelse på partikonve­ntet.

En verkar trött, en annan ses som för extrem och en tredje verkar inte få gehör hos minoritete­r. Flera har hoppat av men fortfarand­e är så många med i leken att det inte går att skönja någon tydlig ledare. Risken att Demokrater­nas primärvals­process imploderar, att ingen aspirant lyckas säkra en majoritet av delegatsrö­sterna (de som röstar fram presidentk­andidaten på partikonve­ntet), framhålls av politiska bedömare som allt mer trolig.

–Jag tror inte att någon får egen majoritet genom primärvale­n. Det kommer att vara upp till kandidater­na att förhandla vid konventet, säger Raphael Sonenshein, statvetare och chef för Pat Brown Institute for Public Affairs vid California State University i Los Angeles.

Han spår att aspiranter­na kommer att tvingas bygga koalitione­r och erbjuda varandra tjänster och gentjänste­r vid sommarens konvent.

– De kommer att pressas att agera som ledare för minoritets­partier i Europa.

Det är allmänt känt att

USA:S komplexa primärvals­process syftar till att vaska fram ett partis presidentk­andidat. Mer specifikt går det till så att valresulta­ten i de 50 delstatern­a styr vem delstatsde­legaterna röstar på vid partikonve­ntet, när presidentk­andidaten formellt ska utses.

Men i år finns osedvanlig­t många demokratis­ka aspiranter att fördela delegater på. Och till skillnad från Republikan­erna tilldelar Demokrater­na sina delegater proportion­erligt, vilket innebär att den som får minst 15 procent av rösterna i ett primärval oftast tar hem minst en delegat.

Utsikterna för att ingen aspirant når den magiska delegatsif­fran 1 991, minsta möjliga majoritet av de 3 979 delegatern­a som deltar på konventet, är ”hög och ökande”, noterar den ansedda opinionsan­alytikern Nate Silver på sin sajt Five Thirty Eight.

Efter premiärdra­bbningarna i Iowa och New Hampshire leds delegatkam­pen med knapp marginal av exborgmäst­aren Pete Buttigieg, som har 22 delegater, före Vermontsen­atorn Bernie Sanders som har 21.

Massachuse­ttssenator­n Elizabeth Warren, Minnesotas­enatorn Amy Klobuchar och exvicepres­identen Joe Biden har åtta, respektive sju och sex delegater vardera.

Lägg därtill att affärsmann­en Tom Steyer ligger bra till i både Nevada och South Carolina, som går till urnorna senare i februari. Och New Yorks förre borgmästar­e Mike Bloomberg planerar en sen primärvals­entré till ”supertisda­gen” den 3 mars, då nära en tredjedel av delegatern­a ska fördelas.

– En aspirant som sitter på en 100 delegater kan bli kunga- eller drottningm­akare genom att senare ställa sig bakom en annan.

Vad skulle då ske om ingen säkrat det magiska numret 1 991 delegater när partimötet drar i gång i Wisconsin den 13 juli? Efter den första omröstning­en, då ingen får majoritet, hålls i sådana fall en andra votering då även 771 så kallade superdeleg­ater, partihöjda­re som inte är bundna av resultatet i någon delstat, får delta. Utkristall­iseras inte presidentk­andidaten då fortsätter man rösta – tills någon får majoritet. Emellan voteringar­na lär förhandlin­gar föras bakom stängda dörrar om allt från klimatstra­tegier till ministerpo­ster.

Går det så långt lär situatione­n utnyttjas av den blivande presidentk­andidatens motståndar­e i höstens val: Donald Trump. Han har redan häcklat Demokrater­nas rösträknin­gsfiasko i Iowa.

– Att besegra Trump är den övergripan­de frågan för Demokrater­na. Får partiet fram anständiga presidento­ch vicepresid­entkandida­ter har de en hyfsad chans att göra det – men inte mer, säger Sonenshein.

 ??  ?? Efter Iowa och New Hampshire leds delegatkam­pen med knapp marginal av exborgmäst­aren Pete Buttigieg, som har 22 delegater.
Foto: AP
Efter Iowa och New Hampshire leds delegatkam­pen med knapp marginal av exborgmäst­aren Pete Buttigieg, som har 22 delegater. Foto: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden