Ttela

Läkare utan leg – vanligt på akuten

-

VÅRD

De tvingas fatta beslut som gäller liv och död – trots att de saknar legitimati­on och inte har gjort praktik. En stor grupp oerfarna läkare tillåts hoppa in på akutmottag­ningar i långa perioder, visar en granskning av Kaliber i Sveriges Radio.

Unga läkare vittnar för Kaliber om hur de tagits in på vikariat tidigt i karriären – innan de pluggat klart, gjort sin tid som At-läkare och fått sin legitimati­on.

Och hur de sedan lämnats ensamma på jour, med ansvar för akutsjuka patienter, utan erfarna kollegor att be om hjälp.

En mamma berättar att hon tog sin tvåårige son till barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala då han hade oregelbund­na smärtor och hög feber.

De blev hemskickad­e tre gånger av vad hon säger sig ha trott var legitimera­de läkare.

Först vid ett fjärde besök upptäcker en läkare att pojken har leukemi.

I en enkät som Kaliber genomfört svarar 55 av landets 66 akutsjukhu­s på frågan om icke-legitimera­de läkare som inte gjort sin At-tid arbetat där under förra året, utan en mer erfaren kollega närvarande. Var tredje vårdinrätt­ning svarar ja.

För att de ska få vikariera krävs en särskild dispens från Socialstyr­elsen.

Akademiska sjukhuset i Uppsala uppger att barnkirurg­akuten bemannas med läkare utan legitimati­on för att man inte lyckas anställa mer kvalificer­ade läkare, men att de oerfarna läkarna inte längre tillåts bedöma barn på egen hand. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden