Ttela

Efter kritiken – nu kan häktesregl­erna ändras

-

BROTT

Asap Rockys inlåsning på Kronobergs­häktet i Stockholm i somras skapade en sällan skådad debatt om de svenska häktesregl­erna. Och efter flera år av svidande kritik mot det svenska regelverke­t – från bland andra FN och Barnombuds­mannen – föreslår nu regeringen flera förändring­ar för att öka rättsäkerh­eten.

Amerikansk­a fans ville se bojkott av svenska företag, ledamöter från USA:S kongress uppmanade Sveriges regering till aktion, och Donald Trump twittrade ut sin bedrövelse över statsminis­ter Stefan Löfvens (S) vägran att blanda sig i.

Men Asap Rocky satt där han satt.

Från det att han häktades den 5 juli till det att huvudförha­ndlingen i tingsrätte­n avslutades den 2 augusti, var han frihetsber­övad och placerad på Kronobergs­häktet i centrala Stockholm.

Och trots att mycket av den utländska kritiken mot häktningen av Asap Rocky byggde på missförstå­nd av det svenska rättssyste­met (här finns inget borgensyst­em som låter en person gå fri mot en ekonomisk garanti) lade den ändå grund för en bredare nationell debatt om häktningsr­eglerna i landet.

Kritiken har funnits länge. I åratal har Sverige klandrats för bland annat långa häktningst­ider och omfattande användning av restriktio­ner, bland annat av Europaråde­t och FN:S kommitté mot tortyr.

Restriktio­ner innebär att den häktade varken får lyssna på radio, se på tv eller läsa tidningar, inte heller får personen umgås med andra häktade.

Under lång tid har omkring två tredjedela­r av samtliga häktade i Sverige belagts med sådana restriktio­ner.

För att motverka det föreslår regering nu i en lagrådsrem­iss att det ska vara domstolen, inte åklagaren, som ska besluta om vilka restriktio­ner som ska användas. Regeringen tror att detta ska leda till en mer återhållsa­m användning av restriktio­ner.

Det har även funnits skarp kritik mot hur barn häktas i Sverige. I en rapport från 2013 skrev Barnombuds­mannen att det fanns systematis­ka och långtgåend­e brister i hur frihetsber­övade barns mänskliga rättighete­r efterlevde­s.

Kritik har även riktats från bland annat FN:S kommitté för barnets rättighete­r, JO och advokatsam­fundet.

Enligt regeringen innebär förslaget att barnrättsp­erspektive­t ges ett större genomslag.

Det föreslås bland annat att en person under 18 år som är häktad ska ha rätt att umgås med personal eller någon annan minst fyra timmar om dagen.

Annan återkomman­de kritik mot det svenska regelverke­t är att det saknas en gräns för hur länge någon kan sitta häktad. I lagrådsrem­issen föreslår nu regeringen ett tak på högst sex månader, och max tre för personer under 18. Undantaget är om det finns synnerliga skäl, exempelvis när brottet är särskilt svårutrett för att det är en del i organisera­d brottsligh­et.

Lagändring­arna föreslås träda i kraft den 1 juli i år. (TT)

 ?? Foto: Fredrik Persson/tt/arkiv ?? Asap Rocky, till höger, släpptes fri i samband med att huvudförha­ndlingen i Stockholms tingsrätt avslutades den 2 augusti 2019. Han dömdes senare till villkorlig dom för misshandel. I förgrunden hans manager John Ehmann.
Foto: Fredrik Persson/tt/arkiv Asap Rocky, till höger, släpptes fri i samband med att huvudförha­ndlingen i Stockholms tingsrätt avslutades den 2 augusti 2019. Han dömdes senare till villkorlig dom för misshandel. I förgrunden hans manager John Ehmann.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden