Ttela

Regimen kopplar grepp om Aleppo

-

SYRIEN

Regimstyrk­orna i Syrien säger sig ha tagit full kontroll över flera mindre orter i de nordvästra delarna av provinsen Aleppo – och hotar att fortsätta sin offensiv med full kraft.

Framryckni­ngarna kommer sedan president Bashar alassads soldater nyligen tog tillbaka kontrollen över den viktiga motorvägen M5 som binder samman staden Aleppo med Syriens huvudstad Damaskus.

Regimstyrk­orna, som har stöd av ryskt stridsflyg, har sedan början av året trappat upp sin offensiv för att återta även de mer glesbefolk­ade områdena i Aleppo samt de delar av grannprovi­nsen Idlib som fortfarand­e hålls av rebeller.

Offensiven har tvingat hundratuse­ntals civila på flykt mot den turkiska gränsen. Den har också skärpt spänningar­na mellan Turkiet och Ryssland, som stödjer motsatta sidor i konflikten.

Företrädar­e för länderna påbörjade nya samtal i Moskva under måndagen efter upprepade krav från Ankara om att al-assads styrkor ska hejda sin offensiv och går med på ett eldupphör.

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov säger att fortsatta rebellatta­cker mot ryska baser och regimstyrk­ornas positioner inte kan lämnas obesvarade, men tonar samtidigt ned spänningar­na.

–Soldater från Ryssland och Turkiet på marken i Syrien, i Idlib, håller ständig kontakt med varandra, och bevakar förändring­ar i förutsättn­ingarna. De har full förståelse för varandra.

Regimstyrk­orna meddelar samtidigt att de ämnar fortsätta sina framryckni­ngar för att ”rensa bort de rester som återstår av terrororga­nisationer” i landet.

Iett telefonsam­tal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i helgen uttryckte USA:S president Donald Trump oro över de fortsatta striderna i Syrien, enligt Vita huset.

Trump framförde även att han anser att Ryssland bör dra tillbaka sitt stöd till den syriska regimens ”grymheter”. (Tt-afp-reuters)

 ??  ?? Syriska regimstyrk­or i byn Tallet Shweihna i provinsen Aleppo. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrå­n Sana. Foto: Sana/ap
Syriska regimstyrk­or i byn Tallet Shweihna i provinsen Aleppo. Bilden kommer från den statliga nyhetsbyrå­n Sana. Foto: Sana/ap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden